Кирил Петков получи мандат за съставяне на правителство

Румен Радев и Кирил Петков с връчения мандат

Тази сутрин президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков, предложен от парламентарната група на „Продължаваме  промяната” за премиер. Веднага след получаването на мандата Кирил Петков предаде на президента папка с проекто-състава на Министерския съвет.

“Върху вас и партиите партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочния модел на управление, да се справите с корупцията и беззаконието. В тези усилия ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората”, заяви президентът Румен Радев при връчването на мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков.

“Законността е най-голямата битка пред вас и вярвам, че ще я водите добре. Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън са другите предизвикателства пред вас”, добави президентът.

Мандатът се прие от кандидат-премиера Кирил Петков.

“За мен е чест да поема тази папка от Вас. Вие започнахте промяната на площада преди месеци, а сега е време заедно да довършим работата. Идвайки насам, една гражданка ми каза: “Вие ни накарахте да повярваме отново.” Време е след 30 г. българският народ да почувства, че управниците се грижат за него”, каза Петков.

„Вие започнахте промяната на площада преди месец, сега е време заедно да продължим и да си свършим работата докрай. Време е младите българи да видят България като перспективна локация. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място където може да имат справедлива старост, справедлива пенсия. Искам да Ви уверя, че ще вкараме всичките си усилия, не само ние, а цялата коалиция, за да може тези обещания и тези надежди да станат реалност”, увери кандидатът за премиер.

„Понеже всеки ден от тук нататък е важен искам да Ви уведомява, че Ви връщам директно проекто-състава на Министерския съвет със структурата и имената на министрите в него. Надяваме се още в понеделник това правителство да бъде реалност”, изрази убедеността си Кирил Петков и връчи папката на президента.

Церемонията по връчването на мандата за съставяне на правителство се състоя, след като вчера ПП „Продължаваме промяната” подписаха двустранни споразумения с останалите участници в коалицията БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Съставът на правителството ще бъде гласуван в понеделник, когато ще се проведе извънредно заседание на Парламента, а днес в 13:00 часа Кирил Петков ще обяви официално пред медиите имената на министрите.