134 депутати избраха Кирил Петков за премиер

Полагане на клетва на министрите от правителство "Петков", снимка БТА

България вече има ново правителство, което се закле в 16.25 часа на парламентарната трибуна и изслуша българския химн, последван от този на ЕС.

След три часа дебати, точно в 16.00 часа, Народното събрание гласува кабинета начело с Кирил Петков за премиер. Той оглави четворна коалиция и кабинет с министри, излъчени от ПП, БСП, ИТН и ДБ по силата на коалиционно споразумение.

За избирането на Кирил Петков гласуваха всичките 134 депутати от новото мнозинство. Толкова гласуваха и за новата структура на правителството. Нито един депутат от новото мнозинство не се отклони и гласовете се дублираха и при третото поред гласуване – вече с поименния състав на министрите.

В Министерския съвет ще има петима вицепремиери и 20 министерства, които бяха изброени от трибуната от парламентарния председател Никола Минчев.

“Против” се обявиха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане” – те събраха общо 104 гласа и при трите гласувания.

Нито един депутат не даде вот “въздържал се”.

Избирането на правителството стана пред очите на държавния глава Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и всички министри от служебното правителство. В парламентарната зала присъства и главният прокурор Иван Гешев.

В дебатите преди вота най-активни бяха представителите на ГЕРБ, които пожелаха успех на Кирил Петков и му обясниха как това няма да стане.

В своето изказване депутатът Христо Петков от „Продължаваме промяната”, познат като „Ицо хазарта”, заяви , че е получил едно много недвусмислено послание, че ако продължа да ги подкрепя ще загубя най-ценното нещо, което имам. Той заяви, че това е най-силната му мотивация да заяви, че неговото място е в този отбор. „Аз вярвам в него и съм убеден, че той ще работи за България”, каза той.

Главният прокурор Иван Гешев е заявил в кулоарите на парламента, че няма информация за заплахите. Но е призовал разследващ прокурор да се самосезира по случая.

Знаково изказване направи избраният за вицепремиер Асен Василев.

„В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, която е толкова необходима на българското общество, че партии, които с десетилетия стоят в различния спектър, са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе тази дълбока антикорупционна програма”, заяви Асен Василев минути преди да бъде избран за вицепремиер и министър на финансите.