Кирил Петков: Качих се на Шипка за да покажа, че трябва да сме единни

Кирил Петков

Един танкер е разтоварен вчера, а два предстои да бъдат разтоварени, няма проблем с липса на горива в България, коментира пред журналисти министър-председателят Кирил Петков. Той участва в тържественото честване на връх Шипка по случай Националния празник – 3 март и поднесе венци и цветя на паметника.

Лъжа е, че България ще изпраща войски в Украйна, каза Кирил Петков. Той посочи, че страната ни няма да изпраща и изтребители в Украйна. Премиерът отбеляза, че вчера сме изпратили хуманитарна подкрепа на Украйна, като са отпуснати одеяла, допълнителни дрехи и палатки.

Кирил Петков подчерта, че българският батальон е натовски батальон. Нашата коалиция говори в един глас, добави той.

Много фалшиви новини се казват в последните дни, разделението не помага на никого, каза премиерът. Качих се на Шипка, защото хората, които са се били тук на този връх, не просто са дали живота си, за да сме свободни, а за да сме единни. Въпреки, че имаше много провокации, искам да покажа, че нас не ни е страх и трябва да сме единни, подчерта министър-председателят.

По-рано днес словата на официалните лица на връх Шипка бяха съпътствани от освирквания, скандирания за оставка и срещу НАТО, както и от летящи снежни топки, отправени от присъстващи на честването. Сред събралите се имаше хора с отличителни белези на партия “Възраждане”, както и такива, носещи руски знамена.

Има няколко типа хора, които в момента всяват паника, едните искат да печелят спекулативно, а другите – за политически цели, посочи премиерът. Вече работя с европейската прокуратура, очаквам съвсем скоро всичко, което не може да стане през българската, да стане през европейската, каза министър-председателят. Той поясни, че става въпрос за 20-те имена, които е внесъл. Това е справедливостта, която българският народ чака. Висшият съдебен съвет, ако не може да вземе отношение към исканата оставка на Иван Гешев, ще означава, че и те са под влияние на тези хора, каза още той.

По отношение на евентуален проект на Стефан Янев премиерът коментира, че живеем в демократична държава. Всеки, който мисли, че може да помогне на България и смята, че ще има последователи – да го направи, каза той.

С президента работим заедно и двете институции работят много добре, коментира още министър-председателят. Довечера двамата ще бъдем рамо до рамо на честванията, отбеляза той.