Ковид добавка от 75 лв. за ваксиниран пенсионер

Снимка илюстративна: dw.com

Министър-председателят Кирил Петков обяви програма на правителството, според която всеки пенсионер, който се реши да се ваксинира или вече е успял да се ваксинира на база три дози ще получи ковид добавка от 75 лв. Той направи изявление по повод предстоящите празници и новите икономически стимули за ваксинация, които правителството предвижда във връзка с очакваната нова ковид вълна.

Програмата я отваряме от началото на януари до 30 юни, а надеждата ни е, ако успеем в месец януари или февруари да ваксинираме 300 000 от хората над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата COVID вълна с един много осезаем процент”, заяви премиерът.

Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка, обяви Петков.

Той подчерта, че това е доброволна мярка и никой няма да бъде задължаван.

“Имаме и една обществена отговорност. От индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали през следващите месеци отново ще имаме запълнени болници, дали държавният бюджет ще изхрачва ужасно много пари за лечението на COVID пациенти, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави”, призова Петков.

“Основен приоритет на българското правителство остава да нямаме толкова много хора, починали от COVID, да има максимално облекчение на болниците и най-вече да защитим възрастните хора, които са в най-голям риск”, посочи той. Премиерът изрази съжаление, че страната остава с най-ниски нива на ваксинация в Европа.

„Има опасност България да се превърне в ковид гето.” Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в предавано на живо интервю-разговор с министър-председателя Кирил Петков, което самият той води.

“В края на април-май месец в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче, изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане ковид гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес”, каза проф. Аргирова.

Припомняме, че вчера правителството обяви, че запазват размера на пенсиите до юни 2022г. с добавка от 60 лева.