Кой купува руски петрол и кой спря?

Снимка: 3e-news.net

Агенция Ройтерс предостави информация за страните и компаниите купували руски петрол от началото на войната в Украйна на 24 февруари.

Австралия, Великобритания, Канада и Съединените щати наложиха категорични забрани за покупките на руски петрол, но 27-те членки на Европейския съюз не успяха да се споразумеят за ембаргото.

Блокът клони към забрана на вноса на руски петрол до края на годината като част от шестия пакет от санкции срещу Русия.

Германия, най-голямата икономика в ЕС, заяви, че ще бъде в състояние да наложи ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол до края на тази година, въпреки че спирането може да доведе до недостиг.

Унгария заяви, че все още се противопоставя на всяко ембарго на Европейския съюз върху вноса на руски петрол и газ.

Много рафинерии в Европа обаче спряха да купуват руски суров петрол доброволно или обещаха да го направят, когато изтекат дългосрочните им договори.

Големи световни търговски компании също планират да намалят покупките на руски петрол и горива от 15 май.

Руският износ на дизелово гориво от балтийското пристанище Приморск се очаква да спадне с повече от 30% през май.

Китай и Индия, които отказаха да осъдят действията на Русия, продължават да купуват руски петрол.

Индийската държавна рафинерия Bharat Petroleum Corp Ltd закупи 2 милиона барела руски Urals за майско натоварване от търговеца Trafigura. Компанията редовно купува руски Urals по 310 000 барела на ден (bpd) за рафинерия Кочи в Южна Индия.

Най-голямата петролна рафинерия в Гърция разчита на руския суров петрол за около 15% от своя прием. Компанията по-рано този месец осигури допълнителни доставки от Саудитска Арабия.

Най-добрата индийски рафинерия закупи 6 милиона барела Urals от 24 февруари и има договор за доставка с Роснефт за до 15 милиона барела руски суров петрол през 2022 г.

Въпреки това, рафинерията, която също купува суров петрол от името на дъщерното си дружество Chennai Petroleum (CHPC.NS), е изключила няколко суровини с високо съдържание на сяра, включително Urals, от последния си търг.

Най-голямата рафинерия в Италия, собственост на контролираната от Лукойл (LKOH.MM) швейцарска Litasco SA, е принудена да набавя почти целия си суров петрол от руския си собственик, тъй като международните банки вече не й предоставят кредит.

Италианското правителство обмисля временна национализация на ISAB като една от възможностите е, ако бъдат наложени санкции срещу руския петрол, съобщиха за Ройтерс два правителствени източника.

Рафинерия Leuna без излаз на море в Източна Германия, мажоритарна собственост на френската TotalEnergies (TTEF.PA), също се захранва с руски суров петрол от тръбопровода “Дружба”.

Руският суров петрол продължава да представлява около 14% от приема в най-голямата рафинерия в Германия Miro, която е 24% собственост на Роснефт (ROSN.MM).

Унгарската петролна компания, която управлява три рафинерии в Унгария и Словакия и Хърватия, продължава да купува руски петрол по газопровода “Дружба”, както и рафинирани продукти.

Компанията заяви, че ще отнеме две до четири години и ще струва между 500 милиона и 700 милиона долара за замяна на вноса на руски петрол в случай на пълно европейско ембарго.

Българската рафинерия, собственост на руската “Лукойл” е с около 60% от приема на руски петрол и продължава да го преработва.

Германската рафинерия PCK Schwedt, 54% собственост на Роснефт, получава суров петрол по тръбопровода “Дружба”.

Индонезийската държавна енергийна фирма PT Pertamina (PERTM.UL) обмисля закупуването на суров петрол от Русия, тъй като търси петрол за наскоро обновена рафинерия.

Най-големият търговец на петрол в света SHELL спря да купува руски петрол и на 27 април заяви, че повече няма да приема рафинирани продукти с руско съдържание, включително смесени горива.

Базираният в Женева глобален търговец на суровини планира да спре всички покупки на суров петрол от Роснефт до 15 май, когато влязат в сила по-строги правила на ЕС за продажбите на руски петрол, и “значително” да намали обема на рафинираните продукти, които купува от Роснефт.

Френската петролна компания заяви, че повече няма да сключва или подновява съществуващите договори за закупуване на руски суров петрол и петролни продукти, с цел да спре всички покупки до края на 2022 г.

Договорите обхващат предимно доставките за нейната рафинерия Leuna в Източна Германия, която получава руски суров петрол по газопровода “Дружба”, както и доставките на газойл в Европа.

Швейцарската рафинерия, която притежава 51,4% в германската рафинерия Bayernoil, заяви, че не планира да сключва нови сделки за закупуване на руски петрол.