Колко взимат бойците на “Вагнер”

Какви са заплатите на наемниците от групата “Вагнер”, що за човек е Евгений Пригожин и какви са неговите амбиции? Бившият боец от групировката Марат Габидулин отговаря на въпросите на ДВ:

От малка група наемници военната организация “Вагнер” постепенно става цяла армия със самолети, артилерия и собствена централа в Санкт Петербург. Бившият член на групата Марат Габидулин е бил съветник на Пригожин в Сирия. Пред ДВ той обяснява как функционира организацията.

Що за човек е ръководителят на “Вагнер” Пригожин – едно от главните действащи лица във войната на Русия срещу Украйна?

М. Габидулин: Пригожин управлява с твърда ръка, случва се да бъде и брутален, и груб. Мисли в широки мащаби и не се ограничава само в една сфера на дейност.

А Вие как се озовахте в групата “Вагнер”?

М. Габидулин: Завършил съм Висшето въздушно-десантно училище в Рязан. След това в продължение на пет години заемах различни офицерски постове. Заради бюрократични неразбории ме уволниха, бях цивилен известно време и търсех работа. Това беше през 1990-те години. Тогава влязох в контакти с престъпните среди, убих един мафиотски бос, бях осъден и престоях три години в затвора. Когато излязох, отново започнах да търся работа. През 2015 г. ми се обади един приятел и каза, че в Русия съществува паравоенна организация, в която бих могъл да се върна към предишната си професия и да се опитам да започна наново.

Започнах като обикновен боец, но още при първата ми мисия в Сирия станах командир на група, след което – командир на една разузнавателна част. Но бях ранен тежко и оттам нататък вече не можех да изпълнявам бойни задачи – тогава ме назначиха в централния офис.

Как е организирана дейността на групата “Вагнер”?

М. Габидулин: Групата следва правилата, определени от ръководството, което се състои от бивши военни. А когато се даде власт на руските военни, те тутакси отменят понятия като конституцията и законите, смятайки ги за либерални глупости, и установяват свои закони. Но има едно твърдо правило, което, според мен, се спазва и до днес – да не се убиват цивилни граждани, нито да им бъде отнемано имущество.

Британските тайни служби твърдят, че днес групата “Вагнер” включва 50 000 души – може ли да са толкова много?

М. Габидулин: Това е абсолютно нереалистично число – не може да бъде. Ако говорим за това колко души, включително затворници, са минали през офиса, може и да са толкова. Но оттам не следва, че и бойците са толкова. 50 000 души са цяла армия.

А как се финансира групата “Вагнер”?

М. Габидулин: Финансовото положение е добро, докато е в добро състояние държавният бюджет. Тази организация никога не е била частна – определението „частна армия“ е плод на въображението на журналистите. Частни инвестиции няма – групата се финансира от бюджета, с парите на данъкоплатците.

Според западните тайни служби издръжката на организацията възлиза на 100 милиона долара месечно. Дали е така и какви са заплатите на бойците?

М. Габидулин: Имайки предвид общите разходи и отчитайки интензивността на боевете в Украйна, изглежда много вероятно. А заплатите са по около 100 евро на ден при участие в бойни действия, т.е. може да се стигне до 3000 евро месечно. Редовно се раздават и бонуси, които зависят от значението и продължителността на битките.

Продължава ли Дмитрий Уткин да е върховен командир на групата “Вагнер”?

М. Габидулин: Да, разбира се. Той е дясната ръка на Пригожин. Те очевидно са си разпределили компетенциите – Уткин контролира дейността на групата в Африка и в Сирия, а Пригожин – в Донбас. Неговата истинска цел е да сложи ръка на целия промишлен комплекс в Донбас. Той иска да стане цар на Донбас – ни повече, ни по-малко. Като това изобщо не е невъзможно – той няма конкуренция.

Какви са отношенията между групата “Вагнер” и руското Министерство на отбраната?

М. Габидулин: Всъщност групата „Вагнер“ може да бъде определена като част от въоръжените сили на Русия със специални пълномощия. Сега тя се е превърнала в структура на една паралелна власт, която не е предвидена от закона, но зависи много от военното министерство. От време на време се стига до търкания.

Военният министър Сергей Шойгу и Пригожин са антиподи: те са представители на напълно различни светове, враждуващи помежду си. Още повече, че Пригожин развива интензивна политическа дейност, която всъщност е борба за оцеляване. Той вече има толкова много врагове в правоприлагащите органи, че за него е жизненоважно да има някакъв политически статут.

Какво мислите за това, че САЩ класифицираха групата “Вагнер” като международна престъпна организация?

М. Габидулин: На базата на факта, че групата „Вагнер“ участва активно в бойните действия в Украйна, тя несъмнено е замесена в гигантско военно престъпление. Става дума за агресия – това е ясно дори и на малките деца.

Вие сте били и в Украйна. Но казвате, че не са се сражавали там?

Това беше през 2015 г. По това време боевете вече бяха спрели. Когато пристигнахме там, останах с впечатлението, че задачата ни е да разпалим отново огъня на сраженията и да провокираме въоръжените сили на Украйна да продължат да се бият. Бяхме много активни, но бях в подразделение, чийто командир поради хитрост и малодушие направи всичко възможно да не ни се налага да участваме във военни операции. Да, той бе подлец и некадърник, но по някакъв начин съм му благодарен, че не ми се наложи да си цапам ръцете. Съвестта ми остана чиста. Тогава стигнах до извода, че руската пропаганда лъже безсрамно и че Минските споразумения се нарушават постоянно – и то от така наречената “Луганска народна република”.

Източник: Дойче веле