Конгресът на БСП изключи 14 социалисти

Снимка: 24 часа

Драмите в БСП продължават. Днес на провеждания конгрес на партията в НДК секирата към вътрешната опозиция на Корнелия Нинова беше размахана с пълна сила. Конгресът изключи 14 членове на партията, които според делегатите са опорочили началото на заседанието на Конгреса.

Кирил Добрев да бъде отново изключен от БСП, а заедно с него от партията да бъдат изключени още 13 души. Две такива предложения бяха направени до ръководството в последните минути на конгреса, който заседава в зала 3 на НДК. Техен автор бе Таско Ерменков.

Изключени бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жаблинков.

Те бяха отстранени от партията със следните мотиви:

  • Нарушаване на принципа на демократичното единство по чл. 5, ал. 3 от Устава;
  • Нарушаване на изискванията на чл. 11, т.1 от Устава да работят за изпълнение на решенията на партийните органи;
  • Нарушаване на изискванията на чл. 11, т. 2 от Устава да работят за организационно-политическото единство на партията;
  • Нарушаване на изискванията на чл. 11, т. 4 от Устава, а именно с поведението си да пазят доброто име на партията.

Румяна Сидерова обяви, че “на подобно позорище не е присъствала”. “Няма да решите кадровия въпрос, ще го задълбочите”, предупреди тя. И напомни, че дори Вълко Червенков, срещу когото имало възгласи, че трябва да отиде в затвора, не е изключван по този начин. Тя настоя да не се приемат двете решения на база на правилника на конгреса и действащия устав, а не на концепцията за нов устав, която тепърва трябва да бъде приета.

Един от изключените, Валери Жаблянов видя в идеята политическо решение, което не се основава на нищо, а “на личното желание и каприза на засегната чест, пък макар и на председателя, по настоящем, на партията. Това е друг вид управление, заяви той.

“Тук ще си остане компания, в която никой не разваля добрия тон. Компания, която ще се явява на избори докрай, независимо от резултата“, каза той и предупреди, че резултатите на БСП ще падат докато тя от социалистическа партия стане извънпарламентарна.
Ако смятате, че ще си решим въпросите на ваш списък, наш списък, този включен, онзи изключен… Това е състояние, описано много преди да се създаде нашата партия – “война на всеки срещу всеки””, заяви Жаблянов.

Той предупреди, че е сега се изключват 10-15 души, другия път 30 “докато останат 30 за изключване”. “Превръщаме се в отрицанието на демокрацията, на свободата, на всичко онова, в името на което бе създадена БСП и която отстояваше демокрацията в идиотските форми на костовизма“, заяви той.

Припомняме, че по рано днес направеното предложение да се прекрати предсрочно мандата на председателя на БСП Корнелия Нинова бе подкрепено от 221 души и отхвърлено с гласовете на 537 делегати.

След разглеждане на всички жалби и молби, Мандатната комисия отчете и Конгресът прие, че Кирил Добрев, Калоян Паргов и Димитър Дъбов не са делегати на Конгреса.