Решението на КС за Кирил Петков и реакцията на политиците

Снимка: Министерство на икономиката

Противоконституционен е указът, с който президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство. Това реши днес Конституционният съд (КС).

Конституционният съд е приел решението с единодушие от 11 гласа, като само членът на КС Георги Ангелов е подписал с особено мнение относно допустимостта.

В решението на съдиите се казва:

“Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.”

Решението на Конституционния съд веднага предизвика вълна от коментари.

Кирил Петков разкритикува Конституционния съд, че с решението си три седмици преди изборите за президент и парламент ще повлияе върху кампанията на Румен Радев, който го назначи за служебен министър, както и на неговата кампания за депутат от “Продължаваме промяната“.

Петков, който иначе заяви, че приема решението на конституционните съдии за противоконституционния указ за назначението му, ги обвини, че с това 2 млн. българи зад граница всъщност чули, че не са пълноправни граждани на България.

Петков публикува позицията си във Фейсбук в отговор на решението на КС на фона на своя снимка с плакат и надпис: “Аз съм Кирил Петков и не ме е страх!”

Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Бобов дол на въпрос за решението на КС, който обяви за противоконституционен указа на държавния глава в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин, каза още президентът Радев.

Попитан дали е знаел, че Петков е имал двойно гражданство, президентът отговори отрицателно.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков критикува действията на Румен Радев по казуса с бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, и посочи, че действащият държавен глава е бил наясно с двойното му гражданство.

Проф. Герджиков коментира темата, след като днес Конституционният съд се произнесе по делото и обяви за противоконституционен указа на Румен Радев в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката. “Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната – Конституцията на България?”, посочи проф. Анастас Герджиков.

Юристът от “Има такъв народ” Радостин Василев излезе с позиция в социалната мрежа, че няма никаква изненада в решението на Конституционния съд за противоконституционното назначение на канадския гражданин тогава Кирил Петков за министър в служебния кабинет. Той е на мнение, че бившият министър е действал с умисъл и подлежи на наказателна отговорност.

Лидерът на коалицията “Изправи се БГ! Ние идваме!Мая Манолова защити Кирил Петков, чието назначение за служебен министър в кабинета на президента Румен Радев от КС обявиха днес за противоконституционно.

Манолова оправда нарушението на основния закон с факта, че двойното гражданство на Петков и проблемът му, възникнал от това, е съдба на хиляди българи зад граница. Затова бившата депутатка се обяви за промени в основния закон, които да отменят изискването да няма двойно гражданство.

“Това не е просто казусът “Кирил Петков”. Това е казусът на десетки хиляди българи зад граница, които са с двойно гражданство, но биха искали да се върнат в България и могат да заемат висша държавна длъжност”, заяви Мая Манолова пред медиите в Бобов дол, където беше заедно с президента по повод празника на града.