Корнелия Нинова, БСП: Не преговаряме със задкулисието за власт и пари

“Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ”. Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Корнелия Нинова.

“Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки – нито с Борисов за правителство, нито с ДПС – за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава. Но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и благосъстоянието на българския народ. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим голяма коалиция. Не го правихме преди 4 години, не го правим и сега. И моля за спиране с тези спекулации”, посочи лидерът на БСП.

На прага сме на финансова и политическа криза. Повече от всякога от нас се изисква разум, а не мандатно мислене, добави Нинова. “Възстановяване на парламентаризма. В предишните НС ГЕРБ и присъдружните им партии поставиха НС под контрола на една личност, това трябва да се промени”, каза още Нинова и допълни, че днес от БСП внасят промени в Закона за публичните финанси, които ограничават премиерът да харчи безконтролно парите на хората.

Тя посочи, че за социалистите членството в ЕС е неотменим и основен приоритет, като това дава възможност за плана за възстановяване и устойчивост, развитие на високотехнологична икономика и намаляване на неравенствата както между гражданите, така и между регионите. “Правителството на Борисов се провали в тази най-важна задача. Срокът за предаване на плана е 30 април. Изисква се пълна мобилизация, за да се справим”, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП призова за по-малко емоции и повече разум. Сигурна съм, че всички осъзнаваме отговорността си в този ключов за България момент, заключи тя.