Корнелия Нинова подаде оставка

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на Българската социалистическа партия. Това тя обяви пред медиите след заседание на ИБ на партията.

“Поемам личната отговорност. Вината е само моя и тя е, че мълчах, в името на това в партията да има единство, това е моята вина”, заяви лидерката на БСП. 

Тя коментира, че не е изненадана от искането на оставката й от група хора, които числи към вътрешнопартийната опозиция, но е останала изненадана, че оставката й иска служебният кабинет и инициативният комитет за втория мандат на Румен Радев.

Тя упрекна вътрешната опозиция в партията, че е работила за партията на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната”, а служебното правителство – че не е негова работа да й иска оставката.

“Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя му Антон Кутев”, отчете Корнелия Нинова. И добави, че за нея е изненада, че и инициативният комитет на Румен Радев също й иска оставката.

“Имаме писмо от социалисти-членове на инициативния комитет, които ми искат оставката”, заяви председателката на БСП.

“Предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа цените, здравето и кризата, а инициативният комитет на президента да не инженерства в БСП”, а да си гледа балотажа, това им е работата.

Нинова свиква пленум тази събота за насрочване на конгрес в началото на януари, който да констатира нейната оставка.

“БСП е партия на ред и правила, аз съм юрист и човек на закона и устава. Според устава на БСП подадената днес от мен оставка трябва да бъде констатирана от конгрес. До провеждането на конгрес съм председател. След констатирането на оставката се избира заместник, който да проведе пряк избор на нов председател”, обясни процедурата Нинова.

Това е второ поред подаване на оставка от нейна страна, но до същинско оттегляне не се е стигало.

Това е поредната оставка на партиен лидер след като вчера оставка подаде Христо Иванов, лидер на „Демократична България”.