Корнелия Нинова обвини Румен Радев за свалянето на правителството

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова, снимка: dir.bg

Лидерът на БСП и икономически министър в оставка Корнелия Нинова се изказа много остро и влезе в открита война с президента Румен Радев. Минути след като социалистите върнаха неизпълнен третия мандат, тя коментира пред журналисти констатацията на държавния глава, че “кризата в енергетиката е най-тежкото наследство на това правителство”.

“Имаше критика от страна на президента за хаос в енергетиката. Не е спрял да критикува това правителство от първия ден, въпреки че той е създал основната партия в него”, започна Нинова. Тя добави, че отговорност за хаоса носят парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”, а след това обяви по адрес на Радев: “Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство”.

Нинова продължи коментара си по въпроса за енергетиката.

“В БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Не приемаме критиката на президента. Препоръчваме му да обърне тази критика към “Има такъв народ”. “Има такъв народ” и Слави Трифонов са излъчили енергийния министър Александър Николов. Решенията в енергетиката се взимат от министъра. Нямаме никакво намерение да носим отговороност за това. Още преди 3 месеца призовахме да не се спират преговорите с “Газпром”, каза Нинова.

Тя подчерта, че според нея “оттук нататък отговорността е в президентската институция” и призова Радев “да не се оправдава с наследство”.

На въпрос дали очаква в служебното правителство да бъдат включени представители на БСП, тя отговори, че е възможно президентът отново да “вземе представител на социалистите зад гърба ни”. Припомняме, че в публичното пространство се коментира името на Крум Зарков като потенциален министър на правосъдието в служебното правителство. Зарков е един от опозиционерите на Нинова в партията.

Показателно за отношенията на Корнелия Нинова с президента е фактът, че днешната официална среща продължи само няколко минути. На неин въпрос, ще даде ли той достатъчно време за избор на нов шеф на КЕВР, Радев отговори, че те ще имат време до края на седмицата.