Костадин Ангелов: С лятото си отива и вируса

Снимка: Фейсбук страница на Костадин Ангелов

Записалите се за ваксина са вече близо 60 000 души, каза днес във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му срещу електронната система обаче има непрекъснати хакерски атаки. Явно някой много иска да се провалим, но няма да стане, посочи Ангелов цитиран от Българската телеграфна агенция. Той каза, че желае хората да останат спокойни тъй като правителството е наясно със ситуацията и знае как да я овладее. Той обясни, че поради продължаващата вече една година пандемия хората, които са на предния фронт са уморени както физически, така и психически. Ангелов се обяви против противопоставянето на отделните браншове.

На въпрос дали правителството не е избързало с разхлабване на мерките, министърът отговори, че те постоянно контролират ситуацията и на места където се налага се предприемат необходимите действия. Той обясни, че днес в София ще бъде проведено работно съвещание с представители на Регионалните здравни инспекции, на което ще се обсъди текущата ситуация с развитието на пандемията у нас. Причината за повишената заболеваемост е британският вариант на вируса, според него. За пример той посочи западните страни, където въпреки взетите мерки пандемията се разраства.

Министърът сподели, че доставките на ваксина продължават. Получените ваксини се разпределят по ваксинационните центрове и личните лекари. Според него имунизацията се провежда с добра скорост. Костадин Ангелов прогнозира, че в случай, че се запази това темпо на имунизация до края на лятото ще се създаде необходимия имунитет в населението.

По късно през деня министърът проведе среща с директорите на всички РЗИ в страната, Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб. Изразеното мнение от всички е, че ситуацията в страната е под контрол. Обсъдени са били различни варианти, които да се предложат на обществото. Ситуацията в областите като заболяемост е различна. Министърът апелира тази ситуация да не се използва за политически цели и спекулации защото това е безотговорно държавническо поведение.