СЗО: Виждаме края на Ковид, но ще имаме трудни три месеца

Д-р Дейвид Набаро, отговорникът на Световната здравна организация за Covid, каза, че вирусът ще представлява много трудна ситуация през следващите три месеца „поне“, но можем да видим края.

Ето какво още той каза пред Sky News:

    „Страхувам се, че преминаваме през маратона, но няма реален начин да кажем, че сме в края – виждаме края, но ще отнеме още време докато стигнем до него. И ще има някои неравности, преди да стигнем до там.

    И не мога да ви кажа колко лоши ще бъдат, но мога поне да ви кажа какво очаквам. На първо място, този вирус продължава да се развива – имаме Omicron, но ще получим още варианти.

    Второ, това наистина засяга целия свят. И докато здравните услуги в Западна Европа здравните системи се справят, в много други части на света те са напълно претоварени.

    И трето, наистина е ясно, че няма място за големи ограничения, в която и да е страна, особено в бедните страни. Хората просто трябва да продължат да работят и затова има много трудни решения за политиците в момента. Ще бъде трудно поне през следващите три месеца” според д-р Набаро.

Попитан за предположението, че може да има скокове на коронавирус два или три пъти годишно, той добави:

 „Начинът, по който този вирус се държи откакто го срещнахме за първи път, е, че се натрупва и след това нараства доста драматично, след което отново се спуска и след това отново нараства на всеки три или четири месеца.

 Трудно е да се използва миналото поведение, за да се предскаже бъдещето. И не обичам да го правя твърде много. Но бих се съгласил, че моделът, според мен, който ще се случи с този вирус, е непрекъснати скокове и да живееш с Covid означава да можеш да се подготвиш за тези скокове и да реагираш много бързо, когато се появят.

 Животът може да продължи, можем да възстановим икономиката в много страни, но просто трябва да бъдем наистина уважителни към вируса и това означава да имаме наистина добри планове за справяне със скоковете” убеден е д-р Набаро.

Припомняме, че преди седмица подобно мнение изказа проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН, която заяви, че краят на пандемията ще е през 2022г.