Българите използват отговорно кредитни карти

Кредитни карти, снимка: burgasnews.com

Финансовата култура на българите се повишава и хората управляват все по-разумно личните си финанси. Доказателство за това е фактът, че в периода юли-декември 2021 г. 51% от хората са покривали използваната сума по кредитните си карти, съобщиха от БНП Париба Лични Финанси за издавамите от тях карти в България, в рамките на гратисния период и така са избягвали плащането на лихва.

Друго доказателство, че българите са все по-запознати как да използват разумно кредитните си карти като ръстът е от 17% на броя на покупките на стоки на равни вноски в рамките на лимита на картата. Това е иновативно приложение на кредитните карти, издавани от БНП Париба Лични Финанси, което позволява на хората да планират по-добре бюджета си. Освен това, с покупките на изплащане, българите са в крак с все по-модерната тенденция „Купи сега, плати по-късно“ и отлагат плащанията във времето, което им позволява да запазят стандарта си на живот без да натоварват семейния си бюджет. Също така, това приложение на картите пести време на клиентите, тъй като те са предварително одобрени за потребителски кредит и така процедурата за пазаруване на изплащане е много бърза.

Като цяло, през втората половина на 2021 година беше наблюдаван значителен ръст при използването на кредитни карти за покупка на стоки, така както е в западните страни, а не за теглене на пари от банкомат. Това е важна промяна, имайки предвид че допреди няколко години най-разпространената трансакция в България беше теглене на 400 лева от банкомат. Тенденцията за все по-разумно използване на кредитни карти се доказва и от ръста на използването на картите на ПОС терминали. Делът на плащанията на ПОС достигна 73%, а в периода юли-декември 2020 година беше 70%. В същото време делът на тегленията от банкомат се понижава до 18%, а година по-рано беше 22%.

През второто полугодие на 2021 година средният размер на трансакциите през POS терминал е 60 лева, което е със 7 лева повече в сравнение с година по-рано. От банкомат хората теглят средно 163 лева.

Хората са използвали кредитните си карти не само за покриване на ежедневни нужди като покупка на храна, но и за много други цели, което показва, че те все по-уверено използват този финансов инструмент и кошницата на целите значително се разширява. Например кредитните карти се използват все по-често в ресторанти, за плащане на битови сметки и на стоки, доставени от куриерски услуги, за забавление и за качествено прекарване на времето.

Броят на трансакциите с кредитни карти нарасна с 21%

Все по-голямата увереност на хората при използването на кредитни карти се доказва и от ръста от 21% на броя на трансакциите през втората половина на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. Българите използват кредитните си карти основно в хранителни магазини – 36% от трансакциите и за забавление и отдих – 20%. Интересна тенденция е, че на трето място в топ целите с 14% от трансакциите е пазаруването в специализирани магазини като „Направи си сам“, за обзавеждане и други. Четвъртата позиция с 6% от трансакциите е за транспортни разходи.

Според експерти ръстът на използването на кредитни карти е движен от четири основни фактора. Първият е постоянното повишаване на финансовата грамотност на хората, които осъзнават предимствата на този инструмент и удобството, което той предоставя. БНП Париба Лични Финанси издава кредитни карти MasterCard с кредитен лимит до 10 000 лева. Картите предлагат дълъг гратисен период до 58 дни. Те се издават и доставят безплатно за клиента, преиздават се също безплатно, нямат такса за СМС известяване или за издаване на месечно извлечение. С тези карти хората могат да купуват стоки на изплащане в рамките на кредитния лимит при улеснена процедура и да превеждат пари от картата си към лична банкова сметка.

Вторият фактор е все по-големият брой стоки и услуги, които могат да бъдат закупени с кредитна карта. Това е и причината в топ 10 на целите да влязат плащанията за доставка на стоки към куриерски компании, в кафенета, ресторанти и заведения за бързи храни, в дискаунт магазини и обекти, които излизат извън традиционната категория на супермаркетите и специализираните магазини за техника и от типа „Направи си сам“.

Броят на онлайн трансакциите нарасна с 55%

Третото обяснение за ръста на броя на трансакциите е пандемията и желанието на хората да пазаруват дистанционно в безопасна среда. В периода юли-декември 2021 г. броят на онлайн трансакциите с кредитни карти на БНП Париба Лични Финанси се увеличават с 55% спрямо същия период година по-рано и достигат дял от 37%. Това показва, че българите са готови да използват удобни финансови инструменти за пазаруване от разстояние и за покриване на ежедневните си нужди. Според данните на банката, средната сума на онлайн трансакциите през втората половина на 2021 година е била 65 лв., което е ръст от 12% в сравнение с периода юли-декември 2020 г.

Ръстът на броя на онлайн и безконтактните трансакции се обяснява и с дигитализацията на услугите. Кредитните карти вече лесно и бързо могат да бъдат интегрирани в дигиталните портфейли на хората и така всеки може да плаща с телефона си, което е допълнително удобство. Този начин на плащане е все по-предпочитан от хората и потвърждава тенденцията за промяна на начина на ползване на кредитни карти.

Четвъртият двигател на ръста на използването на кредитни карти е улесненият достъп до този финансов инструмент. От юни 2021 година БНП Париба Лични Финанси предлага директно откриване на кредитни карти в офисите на банката или онлайн. Тази услуга се радва на голям интерес. Данните на банката показват, че от нея се възползват както хора, които искат да притежават кредитна карта, така и такива, които биха кандидатствали за кредит за по-малка сума.

В магазините с кредитни карти купуваме храна, а онлайн – забавление

Новото издание на проучването „Личните финанси на българина“ очертава интересни различия между използването на кредитни карти във физически и онлайн магазини. В търговските обекти хората използват картите най-често за покупка на храни и напитки. На втора позиция са плащанията на стоки, доставени от куриери, което се обяснява с ръста на онлайн търговията в пандемията. Третата позиция е за гориво, а четвъртата – за покупка на уреди за домакинството.

Топ целите при използване на кредитни карти в дигитална среда са напълно различни. На първо място е категория „Забавление и отдих“. Веднага след нея са паричните преводи. Българите оценяват възможността да прехвърлят лесно средства от кредитната карта към банкова сметка. Това е и употребата на кредитни карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси с най-висока средна сума – 919 лв. На трето място е онлайн плащането на вноски по кредити.

БНП Париба Лични Финанси предложи нов картов продукт с по-ниска минимална вноска

През месец декември 2021 година БНП Париба Лични Финанси предложи нова кредитна карта, която е с още по-добри условия като сред тях е по-ниска минимална вноска при запазване на дългия гратисен период. Специфичното при картите, издадени от БНП Париба Лични Финанси е, че гратисният период е валиден за всяка нова покупка, без да е необходимо клиентът да погаси изцяло всички стари задължения, за да се възползва от това предимство за новите си покупки.

Освен това, новите кредитни карти на банката са създадени и с мисъл за устойчивото потребление. Затова те са изработени от рециклиран материал и 85% от пластиката е напълно рециклируема.

Кредитни карти в чужбина използваме основно в Турция, Германия и Гърция

Кредитните карти, издавани от БНП Париба Лични Финанси, предоставят на хората възможността да пазаруват не само в България, но и в повече от 80 страни по света, във всеки обект, който приема кредитни карти MasterCard. През втората половина на 2021 година картите бяха използвани най-често в Турция, което се обяснява с повишения шопинг интерес към южната ни съседка. На втора и трета позиция са Германия и Гърция. Година по-рано топ 3 на страните, в които се използваха кредитни карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси беше Великобритания, Малта и Гибралтар.

Текст: Добромир Стоянов