Лисици на пазар в столичен мол

Снимка: Фейсбук група "Забелязано в София"

Това лято многобройни жители на крайните квартали в София, в близост до Витоша, съобщават за срещи с лисици. Дори напоследък тези диви животни са забелязани и в централни квартали на столицата.

Преди два дни лисица е забелязана да изкачва стълбите на “Ринг Мол” на Околовръстното шосе в София. Снимката й публикувана във Фейсбук групата „Забелязано в София” предизвика многобройни реакции и коментари от рода: „Всички лисици пазаруваме в Ринг Мол”, както и загриженост: „Кой ще й носи торбите с напазаруваното?”

Хората одобряват „пазаруването” от рижите животни: „Няма лошо, все някой трябва да се грижи за градските отпадъци”, а други приемат с насмешка визитите: „Все по-надолу слизат скоро ще станат моми англичанки и ще си щъкат и по центъра.”

Посочат се и причините за това нашествие: „Гладни са, а идва зима. Гладът може да преодолее всяка заплаха и страх. Души берат, и гладни дребосъци ги чакат в хралупките.”

Някои стигат по-далеч в анализирането на причините за срещите с животните: „Ами нагоре след Околовръстното, доскоро си беше горска територия, но изродите застроиха всеки свободен метър.  Завзеха територията на тези животинки и сега те се опитват да оцеляват по някакъв начин.”

Основното местообитание на лисиците е в гората. Всеядни животни са и се хранят с гризачи, насекоми, плодове, червеи, мърша, яйца, мишки и други малки животни и домашни птици. Те са едни от най-сериозните наши съюзници в борбата с мишките, които често преобладават в менюто им. Консумират до1 кг храна на ден.

Козината на лисицата е с ръждив цвят. Има бял корем, черни уши и крака.

Лисиците са сумрачни животни, но в по-гъсто населените райони те са активни най-вече през нощта и привечер или сутрин рано.

 Лисицата е отнесена към застрашените животински видове, но повечето от популациите им са стабилни. Отстрелът на тези животни е на квотен принцип и се разрешава в райони, където има голяма плътност.