До 2 години в Ловеч ще се произвеждат електромобили

Снимка: e-go-mobile.com

В България до 2 години се очаква да се произвеждат електромобили на немската компания e.GO Mobile, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

“Не говорим само за асемблиране, а говорим вече за клъстър – как български фирми, които произвеждат части, ще продават на автомобили, които се произвеждат в България за износ”, изтъкна Петков. Той опроверга информацията, че по тази сделка се работи много от отдавна. По думите му, реално договорката е постигната в последните 5 седмици.

“Щом още не мога да го обявя като финално решение, смятайте че още нищо не е решено”, добави той.

Според министъра немската компания бърза, защото в момента конкуренцията за електромобили е голяма и “който излезе първи на пазара с най-новите коли, има предимство”.

“Надяваме се, че реално до 2 години ще бъде строителството на завода и ще имаме първите произведени коли”, добави Петков.

Компанията e.GO е основана през 2015 г. от проф. д-р Гюнтер Шух в Аахен с визията да развива атрактивни електрически превозни средства. От 2018 г. тя произвежда електромобила модел e.GO

Според вестник „24 часа” в България се предвижда да се инвестират 140 млн. евро, като вече е харесано място за завода. Това е терен на Кирил и Георги Домусчиеви в завод „Балкан“ в Ловеч.

Заводът ще бъде построен до 2023 г. и в него ще работят 1000 души. Самите преговори са във финалната си фаза и се уточняват детайли по сделката.

Припомняме, че в неделя служебният министър на икономиката разкри, че се водят преговори с компания, но не разкри коя.

„Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили”, каза той и уточни, че в следващите две седмици ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан. 

В последствие министър Петков е съобщил, че се надява още тази събота да бъде подписан меморандум между Министерството на икономиката и инвеститорите, с който ще се поеме ангажимент до 20 юли Министерският съвет да одобри държавна подкрепа от 34 млн. евро за построяването на завода. Електромобилите, произвеждани от Next.e.Go, са с марката e.GO. Те са малки и успяват да изминат близо 200 км с едно зареждане на батерията, а началната им цена е 26 хил. евро.

Припомняме, че министър Кирил Петков днес съобщи скандални данни за заплатите на бившите управители на държавната ББР.