Мария Бакалова не грабна Оскар, но изглежда е спечелила симпатиите на Брад Пит

Gulliver/Getty Images

Българската актриса Мария Бакалова не грабна Оскар за най-добра поддържаща роля за изпълнението си в „Борат 2“, но изглежда е спечелила симпатиите на Брад Пит.

Холивудската звезда Брад Пит оприличи Мария Бакалова на Мерилин Монро и заяви, че ще бъде голяма звезда някой ден. “Добре дошла, Мария”, каза Пит при обявяването на номинираните в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля.

Статуетката в категорията за най-добра поддържаща роля спечели Юн Йо-Джонг за “Минари”. Тя е първата корейка, номинирана за актьорска награда от Американската филмова академия.

„Не мога да повярвам, че това ми се случва. Това е сбъдната мечта. Поздравления за всички номинирани. За мен е често да съм номинирана редом до толкова талантливи хора“, написа в Instagram актрисата малко преди церемонията.

Би Би Си отбелязва, че Мария Бакалова е намерила най-лесният начин да се спазва социалната дистанция с широката си шест метра пола, изработена от сто метра тюл.

На 93-ото издание на наградите на Академията за кинематографично изкуства и наука тя се състезаваше в категорията най-добра актриса в поддържаща роля с Глен Клоуз (“Елегия Хилбили”), Оливия Колман (“Бащата”), Аманда Сайфред (“Манк”) и Юн Ю-джун (“Минари”).

Родената в Бургас 24-годишна актриса се е снимала в български филми като “Трансгресия” (2017 г.) на режисьора Валентин Тодоров и “Бащата” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, спечелил голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари през 2019 г.

Бакалова бе номинирана за множество награди тази година за ролята си на Тутар в продукцията “Борат 2” на Саша Барън Коен. Първото отличие дойде в началото на януари, когато Националното дружество на кинокритиците в САЩ й присъди наградата за най-добра поддържаща женска роля. Месец по-късно Бакалова беше отличена и с наградата на лондонските кинокритици. Тя получи номинация в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за наградите “Изборът на критиците” и в началото на март се окичи с приза.