Мароканските власти преустановяват пътническите полети от и до България

Източник изображение: papataci.com

Заради наложена от вчера забрана на полети от и до България туроператорите анулираха чартърите за Великден и майските празници за Мароко. Решението на мароканските власти да преустановят до второ нареждане пътническите полети от и до Република България е с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Мярката е в сила oт 16 април 2021 г. “Имаме три пълни полета и започнахме да ги анулираме, като пренасочваме туристите към други дестинации, заяви за TravelNews Георги Пасев, маркетинг мениджър на „Абакс“. Първият чартър на туроператора е за 24 април с комбинация Малага в Испания и Маракеш в Мароко. Вторият е за 30 април директно до Мароко, а третият за 3 май от Варна.

“Ние също анулирахме полета, който беше изцяло пълен отдавна”, коментира Петър Стоянов, управител на Luxutour. Техният чартър е комбиниран с още един туроператор – “Екзотик холидей“. Те предлагат алтернативни дестинации или същата програма до Мароко през есента. Като цяло компаниите очакват при подобни ситуация държавата да реагира по-бързо и адекватно. Според тях външно министерство и Министерството на туризма трябва да изпращат веднага протестни ноти.

Според съобщение на Националната дирекция на летищата в Мароко (ONDA) ограничителната мярка ще се прилага освен за България, но и за пътническите полети от и до Албания, Кипър, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Преди два дни бяха преустановени пътническите полети от и към Тунис. До момента от страна на Мароко бе наложена забрана за пътнически полети между следните държави: Аржентина, Босна и Херцеговина, Ботсвана, Камерун, Хърватия, Мозамбик, Полша, Норвегия, Финландия, Гърция, Ливан, Кувейт, Алжир, Египет, Италия, Белгия, Турция, Швейцария, Германия, Нидерландия, Австрия, Португалия, Швеция, Украйна, Чешка Република, Австралия, Ирландия, Бразилия, Нова Зеландия, Великобритания, Южна Африка, Дания, Мали, Гана, Демократична република Конго, Либия, Гвинея-Конакри, Испания, Франция.

Във всяко ново официално съобщение на компетентните власти се припомня, че забраната засяга всички пътници от и до тези държави независимо от избраните от тях междинни кацания в други летища и държави.