МВР конфискува първите автомобили след прoмяната в Наказателния кодекс

Снимка: БНТ

Две престъпления за шофиране след употреба на алкохол и наркотици са регистрирани в Бургас, дни след влизането в сила на новите промени в Наказателния кодекс, съобщи на пресконференция комисар Калоян Калоянов – директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

При случая за шофиране след употреба на алкохол тестът с дрегер е отчел 3,02 промила в кръвта на водач на тежкотоварен автомобил. При втория случай се касае за шофиране след употреба на наркотици на лек автомобил. Според промените в закона, при тези нарушения автомобилите се конфискуват.

Калоянов посочи, че от началото на годината досега образуваните досъдебни производства, бързи и по общия ред, са общо 609 – със 100 повече от колкото през миналата година. 

Той информира, че още в понеделник е проведена среща с окръжния прокурор на Бургас, на която са били обсъдени начините и реда за действие на прокуратурата при установяване на подобни случаи. 

Разбира се, в практиката ще възникват въпроси, които ще решаваме в движение, коментира комисарят. 

Конфискуваните автомобили ще бъдат съхранявани на охраняем паркинг, собственост на МВР. Към момента се търсят варианти за допълнителни места, където колите също да бъдат под охрана. Автомобилите, управлявани от употребили алкохол и наркотици водачи, ще бъдат репатрирани чрез общинска техника и чрез частни фирми.

МВР-Бургас работи активно и по въпроса за разкриване на лаборатория в морски град за вземане на кръвни проби.

Калоянов каза, че през летния сезон случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици рязко се увеличават. МВР-Бургас разполага с достатъчно сили и полицейските служители ще бъдат много активни за разкриване на този вид престъпления, заяви той.

Председателят на Окръжната прокуратура в Бургас прокурор Мария Маркова, каза на брифинга, че все още обществото не е наясно какво ще се случва с автомобилите, собственост на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общност. Но ще бъде утвърдена практика най-скоро, посочи Маркова.

Прокурорът заяви, че с новите промени в Наказателния кодекс, освен наказанието лишаване от свобода и глоба, ще се отнема и автомобилът, послужил за средство за извършване на съответното престъпление, когато то е собственост на водача, или ако не е негова собственост, а на трето лице, се налага глоба, равняваща се на стойността на автомобила.

Въведе се и наказателна отговорност и за лицата, които отказват изпробването с дрегер и вземането на кръвна проба за употреба на наркотици или на алкохол, когато веднъж вече са били наказвани по административен ред. При един последващ отказ на проверка, лицата ще носят наказателна отговорност. Законодателят е предвидил, че отказът няма да бъде наказван, ако това се случи поради независещи от дееца причини, заключи Маркова и посочи, че в практиката при повторно нарушение в повечето случаи наказанията са ефективни.