Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври

От 1-ви октомври минималната пенсия става 370 лева вместо досегашните 300 лева – това реши бюджетната комисия в парламента, която обсъжда на второ четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

Предложението беше направено от парламентарната група „Има такъв народ“. Така няма да има пенсионери под прага за бедност, който за тази година е 369 лева. За следващата година прага за бедност е определен на 413 лева, което означава, че пенсионерите получаващи под тази сума могат да кандидатстват за социална помощ.

Отхвърлено беше искането на ГЕРБ-СДС – до края на годината всички пенсионери да получават добавка от 100 лева.

В гласуването не участваха членовете на ГЕРБ-СДС в бюджетната комисия, които напуснаха заседанието с аргумента, че са получили късно документите за него. Деница Сачева от ГЕРБ, която е член на социалната, а не на бюджетната комисия, коментира, че за взетите решения има политическа договорка:

“Че вече за никого не е тайна, че има определена политическа договорка между отделните политически партии, които ще подкрепят днес предложенията. За никого не е тайна, че има договорка да се подкрепи предложението за 370 лева минимална пенсия. Когато направите всички български пенсии, там по-голямата част от тях над 50% еднакви, на едно и също ниво, това ще бъде силна демотивация за хората”.

Бюджетната комисия прие предложението на ИТН и за нов размер на максималната пенсия. Тя става 1500 лева, а социалната пенсия за старост се увеличава от 149 лв. на 170 лева.