Минималната работна заплата от 850 лева за 2023 г. определиха депутатите

Снимка: БТА

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът като прие предложените от “БСП за България” промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

“За” бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе прието предложението срокът между двете четения да е 14 дни, както поиска  “Български възход” и в крайна сметка остана срок от седем дни.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от “замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова припомни, че кабинетът “Петков” е увеличил минималната заплата на 710 лева, обвързал е с нея майчинството. БСП настоява тази политика да продължи, защото цените отново растат, доходите са се стопили, бедността е нараснала. Проблемът, който имаме, се казва служебно правителство, обяви Нинова. На консултациите при президента Радев получихме уверение, че ще извика министрите на социалната политика и на финансите, и ще поиска увеличение на минималната заплата. В удължения бюджет няма и стотинка за по-високо минимално трудово възнаграждение, изтъкна председателят на левицата.

Замразяват се доходите, нека всеки си понесе отговорността, подчерта тя. По думите й БСП предлага критерият да е средната заплата за последните 12 месеца, което прави 850 лева. Нинова не изключи възможността, при добра аргументация, да подкрепят предложението на “Продължаваме Промяната” (ПП) за шестмесечна база, вместо годишна.

“Продължаваме Промяната” ясно казахме от началото, че, независимо кой предлага смислените предложения за България, няма да се опитваме да ги присвоим, а ще ги подкрепим, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков. Отваряме възможността минималното възнаграждение да стане 50 на сто от средната работна заплата в частния сектор за последните шест месеца, това ще бъде около 860 лева, отбеляза той. Асен Василев уточни, че предлагат за база частния сектор, но заплатата да важи за всички в т.ч и в държавния сектор.

С този законопроект ние не вдигаме минималната работна заплата, а определяме траен механизъм как тя да се изчислява оттук нататък, разясни Деница Сачева от ГЕРБ-СДС. Ще настояваме за оценка на въздействие между двете четения, но ще подкрепим промените, за да дадем политически знак, посочи тя. В същото време от ГЕРБ-СДС обръщат внимание, че трябва да се имат предвид и финансовите възможности на държавата. Трябва да видим и дали това увеличение със 150 лева няма да увеличи сивата икономика, предупреди Сачева.

Аргументът, че увеличаването на минималното трудово възнаграждение ще увеличи дела на сивия сектор би било вярно, ако България беше водач по минимална работна заплата в ЕС, ние сме обаче с най-ниската, отговори й Асен Василев, съпредседател на ПП и финансов министър в кабинета “Петков”. Несъстоятелен е аргументът за разширяване на сивия сектор, защото работодателите няма да могат да плащат по-високото възнаграждение – те трябва да подобрят организацията на работата и да въведат повече машини, посъветва Василев. Дългосрочният процес е инвестиция в образование, убеден е бившият финансов министър.

Елисавета Белобрадова от “Демократична България обърна внимание на друг проблем – в България има сегрегация. Не можем да припознаем много голяма част от българските граждани, особено ромите, като достойни да бъдат част от пазара на труда, обясни тя.

ДПС подкрепя промените в КТ, увери Севим Али. Той посочи, че около 578 хиляди души са на границата на бедността, на минимална заплата. По думите му 40 хиляди от тях са в публичния сектор като общо това са 22 процента от всички работещи граждани. ДПС обаче не са съгласи да се записва срокът 31 октомври, защото няма да има гъвкавост, възможност минималната работна заплата да се определя два пъти годишно.

Георги Георгиев от “Възраждане” подчерта необходимостта от механизъм за определяне на минималното трудово възнаграждение, за да има предвидимост. Ние поддържаме действия в посока увеличение на минималната работна заплата и категорично заставаме зад проекта на БСП, декларира той. От “Възраждане” ще предложат при второто четене на удължения бюджет да бъде намален данък печалба за микро и малкия бизнес. Вдигайки минималната работна заплата, се намесваме в свободното договаряне между два равнопоставени субекта, смята колегата му Николай Дренчев.

Източник: БТА