Министерство на земеделието става източник на скандали заради проблемни назначения?

Източник снимка: OFFNews

Близо седмица след съставянето на коалиционното правителство, признаците на проблемни назначения, вече са на лице. По всичко личи, че Министерството на земеделието ще бъде източник предимно на скандали, пише интернет изданието skandal.bg. Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова еднолично се заела да назначава кадри по върховете на министерствата, които е договорила. Водещото за Корнелия е да запази мнозинство в Националния съвет с оглед предстоящия конгрес за избор на нов председател на партията в края на януари. Така търговията с власт е на път да докара жената на Альоша Даков – Мария, на позицията главен секретар на земеделието, споделят източници на “Скандал” от “Позитано” 20.

Альоша Даков е син на партизанина и висш функционер на комунистичекия режим Мако Даков, поради което откакто е завършил университета, той е неотменно на позицията общински съветник в София. Поради същата причина е член на Националния съвет на БСП. Някак си тези позиции му се полагат като по наследство.

През седмицата лицето Владимир Ангелов беше назначен за началник на кабинета на министъра на земеделието, но за по-малко от 24 часа беше отстранен от поста. Източници от проверяващите органи твърдят, че името му изплува в разследване, касаещо евросредства.

Нинова ухажва с пост и друг член на Националния съвет на БСП в замяна на подкрепа. Станалият по случайност през 2014 г. чрез преференция съвпадаща с номера на бюлетината бивш евродепутат Момчил Неков се гласи да бъде заместник-министър на земеделието, отговарящ за еврофондовете. Още повече, че той за 5 години в Европарламента не направи нищо, с което да бъде запомнен, нито пък се утвърди като експерт в земеделието. Всъщност буди съжаление фактът, че Неков твърди, че е бил член на Комисията по земеделие в Европарламента. От сайта на институцията обаче става ясно, че всъщност е бил заместващ член. Тоест той би могъл да гласува и да има активно участие едва когато евродепутатът титуляр отсъства. С други думи Неков е бил резерва.

Справката в съдебните регистри показва, че Момчил Неков е осъден в началото на юли на втора инстанция за кражба на авторски права – Решение № 40 от 2.07.2021 г. на ВнАС по в. гр. д. № 153/2021 г. “Скандал” разполага с въпросното решение, което страните обжалват на трета инстанция – Върховен касационен съд. До сега се знаеше само, че е загубил на първа инстанция делото за неправомерна употреба на авторски фотоси по време на кампанията за местни избори през 2019 г.

Неков е член на Националния съвет на БСП от Силистра – родният град на бившия лидер на групировката СИК Младен Михалев – Маджо, за когото в политическите среди се твърди, че има традиционно близки отношения със столетницата. Самият министър на земеделието Иван Иванов и баща му са били представители на СИК в Шумен в средата на 90-те години. Иванов, който е депутат от БСП в няколко парламента, също не се занимава със земеделие.

Другият бъдещ заместник-министър Стефан Бурджев, който беше депуатат в няколко парламента от Плевен и също член на Националния съвет на БСП, отново няма общо със сектора. За сметка на това пък е известен със страстта си към скъпите коли. Множество публикации в медиите го описват и като любител на леките вещества. Видно новият министър на екологията ще си има компания. Снимка на Борислав Сандов как пуши нещо наподобяващо трева стана хит в интернет тези дни, а ведомството му запази мълчание.

Неков и Бурджев са били забелязани през седмицата в Министерство на земеделието да оглеждат бъдещите си кабинети и да подават документи. Евентуалното им назначение ще бъде сериозен тест за проверяващите органи и до колко те ще бъдат прецизни в действията си.

Прелюбипитна е и ситуацията около третия заместник-министър Атанас Добрев, който беше назначен в третото правителство на ГЕРБ и е единственият запазил поста си след идването на служебното правителство на Янев. Впоследствие от президентството са били разочаровани и с усещането, че са били подведени за лоялността му, разказват източници на “Скандал”. Говори се, че Добрев твърдо ще запази поста си и сега. За него се твърди в земеделските среди, че има лоби в БСП, ГЕРБ и ДПС, но отскоро се хвалел, че е успял да прокара пътека и при новите управляващи. В неговия ресор са горите и дърводобива, където са застъпени много интереси.

Подобни кадрувания  едва ли ще помогнат на премиера Кирил Петков в усилията му да убеди ЕС, че ще сработи издигнатият от него лозунг: “Нулева толерантност към корупцията”, и че това е “А” отборът на България.

Автор: Емилиян Кънчев