Министър Дерменджиев обяви война на “каналджиите”

Katastrofa Burgas

Източник: БГНЕС

Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който пристигна на мястото на инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи след преследване на автобус с мигранти. 

Ще направим всички необходимо да не се повтори този инцидент и да приключат тези действия, които зачестиха, увери той. Охраната по границата ще бъде засилена“, каза министърът. Той съобщи, че са задържани лица и с тях се работи, като има съмнение за още едно лице, което се издирва в момента. Задържаните не са български граждани. 

За съжаление загубихме две прекрасни български момчета, най-искрени съболезнования на близките, заяви още Иван Демерджиев. Пред журналисти той посочи, че се работи по информация, че има хора от системата на МВР, които са в схемата за пропускане на хора през границата. Ще разговарям с близките на загиналите полицаи, на място се извършват необходимите процесуално–следствени действия, това престъпление ще бъде разкрито, каза още министърът на вътрешните работи. 

Акцентирах на този проблем още при встъпването си в длъжност, предприели сме много действия за неговото решаване. Сега ще усилим интензитета и ще включим и Министерството на отбраната“, посочи той.  

Още по пътя насам сме набелязали и предприели мерки, които се отнасят както към превозните средства, така и за хората, които се занимават с тази дейност, до хората, които не могат да удържат натиска или участват по някакъв начин в пропускането на мигранти през границата. През следващите дни ще има изключително интензивни мерки по отношение на всеки един от тях“, заяви министър Иван Демерджиев. 

Вижте репортажа на Нова телевизия за инцидента:

Министърът съобщи, че автобусът е бил бракуван и не би трябвало да е в движение. Задържан е собственикът на автобуса от Хасково. Според него шофьорът на автобуса е действал умишлено когато е прегазил полицейската кола. Това е мнението и на Районна прокуратура от Бургас, които са повдигнали обвинение за умишлено деяние.