Министърът на енергетиката: Срещу нас се води война

Александър Николов, снимка: Министерство на енергетиката

Срещу енергийната политика на сегашното правителство се води война. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на извънреден брифинг в министерството. Поводът са твърдения пред медии, че новото ръководство на “Булгаргаз” е продало за Румъния през българската борса 60 хиляди мегаватчаса природен газ “за секунди”.

Министър Николов коментира, че докато са били на посещение в Азербайджан, страстите относно конкретна компания у нас – “Български енергиен холдинг” /БЕХ/ не спират.

Николов посочи, че “Булгаргаз” е длъжен по договор да спазва баланса си и продажбите на борсовия пазар не са нещо изненадващо. Министърът припомни, че новият мениджмънт на дружеството “Булгаргаз” е влязъл в контрол в петък, и коментира, че сделката не е една, а 18 и те са сключени на прозрачния пазар на “Газов Хъб Балкан” ЕАД.

 Александър Николов посочи, че общият размер на сделките, които са реализирани, е 37 600 мегавата, а не 60 хиляди.

Според министъра е интересно, че за по-малко от 12 часа с “абсолютно успоредна риторика” са се изказали както хора от т.нар. градивна опозиция – бивш министър, бивш премиер, така и двама вицепремиери от недалечното минало. “Интересното също е, че информацията в детайлите си е еднаква. И еднакво грешна. Това напомня на ситуация от гимназията, когато някои ученици преписват, но го правят грешно. Да не забравяме, че тези, които твърдят, че изнасят публично данни, които са релевантни и доказуеми, са бивши вицепремиери от правителството на Сергей Станишев. Като единият е пряко отговорен за подновяване на договор с “Газпром” през 2006 г. и детайлите по него не станаха известни една година. Когато сравнението беше възможно – стана ясно в чия полза е това подновяване”, подчерта Николов. И допълни , че новият мениджмънт на „Булгаргаз” е влязъл в контрол в петък. “Ако някой смята, че в рамките на шест часа може да се реализира нещо драстично и критично, нека ми каже как се прави”, апелира той.

Сделка е имало, но тя е била за 37 400 мегаватчаса на средна цена около 150 лв., т.е. за малко над 5.5 млн. лв. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение от новия Съвет на директорите на “Булгаргаз“. Количествата са от 14.8% излишък, с който е разполагал към момента “Булгаргаз”. Министърът увери, че “Булгаргаз” има задължението да управлява излишъците си, когато такива се появят.  “От целия обем на реализираните сделки – това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен” е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, изтъкна Николов.

Новият мениджмънт на “Булгаргаз” е заварил ликвидна дупка от 200 млн. лв. А 650 млн. лева пък са задължения на компанията по дългосрочни договори. Министърът отбеляза, че към момента няма опасност хората да останат на студено.