„Мистерията на българските гласове“ с Коледен концерт

Българският женски хор „Мистерията на българските гласове“ отново ще представи премиерни заглавия на българската публика, този път в единствения си за тази година Коледен концерт – на 13 декември от 19:00 часа в зала „България“ – София.

След издаването на албумите “БууЧииМиш” и “Шандай Я/ Станка” с участието на Лиса Джерард, в които успешно си партнира с композитора Петър Дундаков, прочутият хор отново подготвя нов репертоар – две Коледни произведения. Едното от тях – букет от Коледни песни, е обработено специално за хора от живеещата в Лондон българска композиторка Добринка Табакова, понастоящем резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си. Тя е носител на номинация за награда Грами за най-добър албум с класическа музика за 2013 г. и автор на произведението „Възхвала”, изпълнено по повод Златния юбилей на кралица Елизабет II в катедралата Сейнт Пол в Лондон.

Другото премиерно произведение е също специално създадено за хора „Мистерията на българските гласове“ от младия български композитор и диригент Любомир Денев-син, познат на публиката като главен диригент на филхармония „Пионер”, гост-диригент на водещи симфонични и оперни състави в страната и в чужбина, и автор на концертна и филмова музика.

По време на концерта за първи път родната публика ще има възможността да чуе на живо и „Зайди слънце“ – дует на солистката Виолета Маринова и световния шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR. Песента е издадена с последния мини албум на хора „Шандай Я / Станка“ през 2020 г. и многократно е изправяла на крака публиката по време на изявите на хора в чужбина.

Чуйте песента “Зайди Слънце”:

Програмата на Коледния концерт включва и традиционни за репертоара на хора Коледни песни, както и произведения от албума „БууЧииМиш“.

Освен за публиката в залата, концертът ще бъде достъпен и онлайн в реално време в целия свят. Въпреки това специално за концерта в София ще пристигне група от организирани фенове на „Мистерията на българските гласове“ от Белгия.

Към изпълнителките на сцената освен SkilleR, ще се присъединят и музикантите – част от изключително успешните турнета на „Мистерията“ в Европа през 2019 г.: китаристът Петър Миланов, гъдуларката Христина Белева, кавалджията Костадин Генчев и перкусионистът Димитър Семов.

Билети за Коледния концерт на „Мистерията на българските гласове“, включително и за стрийминг събитието, са налични в мрежата на Ивентим и на касата на Зала „България” – София.

За онлайн билети:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/misteriyata-na-blgarskite-glasove-sofiya-bulgaria-hall-570087/event.html

Събитието, ще се проведе при съблюдаване на нормите във връзка с пандемичната обстановка у нас.

Текст и снимка: Катя Стайкова