Многодетните бащи от Русия, които не трябваше да са на фронта

Снимка: Ройтерс

Те са руски мъже с по три и повече деца. Не е трябвало да са фронта в Украйна, нито в казармите след мобилизацията на армията. Съпругите им са писали до всички институции, дори до Владимир Путин – без резултат. Какво казва руският съд – няма значение. 

Де юре бащите с многодетни семейства в Русия бяха осбоводени от военна мобилизация. Де факто много мъже с по три и повече непълноленти деца са върнати в казармите или на фронта в Украйна, където Русия води война вече близо година, свидетелстват близките им. Дори когато срещу изпращането на съпрузите в армията има съдебно решение.

На 4 октомври Генералният щаб на въоръжените сили издаде постановление, с което освобождава от военна мобилизация бащите, които имат три или повече деца на възраст под 18 години или до 23 г., ако са студенти в редовна форма на обучение.

Това се случи две седмици, след като на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви “частична мобилизация” на 300 000 души.

След постановлението на Генщаба, през декември много от многодетните военнослужещи са върнати във военни поделения и оставени на казарма. Други, с големи усилия, успяват да се приберат при семействата си.

На 13 януари обаче беше съобщено, че Генералният щаб е отменил правото на отсрочка за мобилизираните бащи. Това всъщност се е случило още през зекември. Мъжете, които са били обратно у дома, са изпратени обратно в зоната на бойните действия.

Историите си разказват семейства от Забайкалието. Жените са пращали жалби до Министерството на отбраната, военната прокуратура и президентската администрация. Без резултат. В някои случаи съпругите държат в ръцете си съдебно решение, с което мобилизацията на бащите е призната за незаконна и е доказано правото им на отсрочка от присъединяване към армията. Но въпреки това командирите забраняват на мъжете да се върнат у дома.

“Аз контактувам с други съпруги от многодетни семейства, знам, че не всички са били освободени след постановлението през октомври”, възмущава се Виктория Трофимова от забайкалския град Борзя пред Sibir.Realii.

Нейният мъж е от тези, които успяват да се върнат. Пътува за своя сметка, на автостоп, нощува при познати, защото няма достатъчно пари. Сега той и бащи като него са пратени обратно в поделението. В противет случай ще бъдат регистрирани като дезертьори – въпреки съдебните решения. Предстои мъжете за заминат за фронта.

“Почти се побърках, когато разбрах! Това е подигравка!”, казва жената. Разказва, че мъгът ѝ е положил огромни усилия да се прибере, “току-що беше излязъл от ада, сега го връщат обратно на същото място”. По думите ѝ на властите “не им пука” нито, че тримата им синове ще останат без баща, нито за “собствените им закони!”.

Друга местна жителка разказва, че след като излязло постановлението, съпругът ѝ пътувал също на автостоп от така наречената Донецка народа република до Сочи, където си купил билет до Чита с прекачване в Новосибирск. Точно всички се успокоили, децата спрели да плачат, похарчили всички семейни пари, за да го върнат у дома, и абсолютно неочаквано – той отново е пратен на война.

“Трудно е да се разбере. Как може?!”, казва съпругата. Спомня си усилията, които семейството полага, но “точно когато мъжът ми стъпи пак на родна земя, ги върнаха обратно, без да се поколебаят нито ден, вече са в Украйна, в Ростовска област“.

След като научават за завръщането на многодетните бащи в Украйна, съпругите и самите военни пишат рапорт до военния комисар на Забайкалието Юрий Шувалов, до военния прокурор на района, до губернатора, както и до администрацията на Владимир Путин.

Получават едни и същ отговор: “Решението от 4 октомври 2022 г. да не се призовават в армията мъже, които имат три или повече деца, не промени правилата за предоставяне на отсрочка, а имаше само препоръчителен характер. Освен това постановлението на Генералния щаб за отсрочката на многодетните бащи вече не е в сила и мобилизираните мъже нямат право на такава”.

Отговорът е такъв, въпреки че хората са подали молба за напускане на военната служба преди да бъде отменено октомврийското постановление на Генералния щаб за отсрочка.

“Защо в крайна сметка не бяха уволнени? Какво е това безобразие?!, пита една от съпругите.

Тя и други жени като нея са подали искове в съда, но надеждата е малка – дори многодетните семейства, които вече са спечелили делата, още не са дочакали завръщането на мъжете.

„Има съдебно решение, няма съпруг”

Татяна – още една съпруга на мобилизиран мъж с много деца, разказва, че семейството ѝ е спечелило съдебните дела срещу мобилизацията му още през декември. Мъжът ѝ и още няколко бащи от Забайкалието са признати за незаконно мобилизирани на две съдебни инстанции. “Какво още искат? Не разбирам защо не спазват решенията на собствените си съдилища?”, казва жената.

По думите ѝ просто не го пускат от Украйна.

“Заплашват го, че ако напусне, ще го вкарат в затвора или ще го убият”, допълва Татяна и казва, че не знае какво повече да направи, за да върне мъжа си жив – защото вече е пробвала всички законни начини.

Максим Гребенюк, юрист и основател на проекта “Военен омбудсман”, потвърждава, че е трудно, но не и невъзможно да се получи решение на съдия в полза на незаконно мобилизиран. Той дава и съвети как да се действа, когато военните отказват да изпълнят съдебно решение.

„За многодетните, които са мобилизирани преди постановлението за отлагане от 4 октомври, шансовете в съда са малки, но все още съществуват, дори и след отмяната на тази отсрочка. Тези, които са били мобилизирани след 4 октомври и преди януари – имат по-голям шанс, но не и 100%”, казва Гребенюк.

Той уточнява, че решението зависи от съдията, защото това не е де факто указ, а разяснение от Генералния щаб и не дава права.

Юристът добавя, че винаги има трудности с изпълнението на съдебно решение, но трябва да се действа по-просто – за да защитят тези хора гражданските си права, просто трябва да се приберат у дома. По думите му няма да има наказателно дело, тъй като човек се смята за немобилизиран, ако има съдебно решение.

В службата за военна регистрация и записване на съпругите на мобилизираните мъже им е казано, че сега трябва да подадат заявление в щаба на 29-а армия, но дори не им е позволено да отидат там.

„Спряха ме на входа, опитах се да си запиша час, но ми казаха, че “шефът не приема никого”! Уморихме се да ходим пеша, налага се да водя и трите ни деца, защото няма с кого да ги оставя, а и са твърде малки – най-голямото няма 7 години“, казва още Татяна.

Тя обаче е решена да постигне своето, да ходи от врата на врата. Няма пари – защото майчинските не са достатъчно, а цялата „заплата“ на мъжа ѝ е похарчена първо за униформа и храна, а след това за пътуването до дома. Но Татяна се заканва, че ако трябва ще лежи пред наборната служба, но ще го върне.

Други жени обаче са отчаяни. Една от тях – Любов, не знае колко сили има да се бори за съпруга си втори път, докато трябва да се грижи за децата. Няма кой друг, родителите им са починали, а заплатата на медицинската сестра е много ниска. През сълзи разказва и за помощта от държавата – наложило се да пише до президентската администрация, за да получи обещания камион с дърва за огрев. И дори тогава, чак след месец и половина, ѝ докарали… дървени стърготини.

Източник: Свободна Европа