Разплакани семейства и драматични опити за избягване на мобилизация в Русия

мобилизация в Русия

Снимка: Телеграм/Topor Live

Само ден след обявената частична мобилизация в Русия, в социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове с драматични сцени на разплакани семейства, които се сбогуват с мъже, заминаващи от центрове за мобилизация, предаде АП.

На видео от източния сибирски град Нерюнгри се виждат мъже, които излизат от стадион. Преди се качат на автобусите, мъжете се прегръщат със свои роднини, чакащи ги отвън. Мнозина плачат, а някои закриват с длани устата си в проява на мъка. Един мъж държи дете до прозореца на автобус за последен поглед от заминаващия.

В Москва жени плачат, прегръщат и прекръстват мъже в друг мобилизационен център. Баща прегръща на раздяла 25-годишния си син и му казва: “Пази се”. Младежът, представил се като Дмитрий, казва пред “Осторожно новости” в “Телеграм”, че не е очаквал да бъде призован и мобилизиран толкова бързо особено защото е студент. По думите му получил същата сутрин призовката да се яви в центъра в 15 часа и след като чакал час и половина, му било казано, че заминава веднага с останалите мобилизирани. После излязъл навън, за да се сбогува с роднините и приятелите си, съобщи АП. 

Обявената частична мобилизация доведе до импровизирани протести в Русия, на които в сряда бяха арестувани най-малко 1332 души, съобщи Франс прес. По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в Санкт Петербург – 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за мобилизация.

Над 1000 руснаци бяха арестувани на протестите срещу мобилизацията, обявена от руския президент Владимир Путин, пише в. “Ню Йорк таймс”, като отбелязва, че протестите са на практика криминализирани в Русия.

Недоволството в страната се подхранва не само от мобилизацията, а и от извършената размяна на военнопленници, която вбеси поддръжниците на войната в Украйна, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

Протестите срещу мобилизацията вчера и завчера станаха най-голямата проява на общественото недоволство от началото на руското нашествие на 24 февруари. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че съобщенията за препълнени полети и опашки за напускане на Русия са “преувеличени”.

“Ще си счупя ръка, крак. Ще отида в затвора. Ще направя всичко, за да избегна мобилизацията”. Това споделя млад руснак от Калининград пред Би Би Си два дни, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняци.

В руските въоръжени сили са призовани общо 300 000 резервисти, което е малко над 1% от общия мобилизационен ресурс на Русия. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу не се говори за никаква мобилизация на студентите. В действителност обаче те също получават призовки.

Московчанинът Вячеслав разказва, че той и приятелите му започнали да търсят медицински връзки, за да не бъдат изпратени на фронтовата линия.  “Проблем с психичното здраве или лечение на наркомания изглеждат добри, евтини или може би дори безплатни опции. Не можем да сме сигурни, но се надяваме, че това ще е достатъчно, за да избегнем вземането в армията”, споделя Вячеслав.

Неговият зет успял да избегне връчването на призовката, защото не бил вкъщи, когато е потърсен от военните. Майка му видяла документите, които изисквали да се яви на служба между 19 и 23 септември.

“Сега се е затворил в една стая и отказва да излезе. Той има две малки деца на три и една: какво трябва да прави?”, пита Вячеслав.

Въпреки твърденията на военния министър Сергей Шойгу, че студенти няма да бъдат призовавани, 26-годишният Сергей, докторант и асистент в голям руски университет, вече е получил документ, че е мобилизиран. Младият мъж очаквал куриер, но вместо него на вратата му позвънили цивилни служители на Министерство на отбраната и му връчили призовка. Сергей не е служил в армията и няма военен опит.