Мустафа Карадайъ, ДПС: Трябва да започне възстановяване на диалога

Източник: frognews.bg

“Първо искам да честитя от името на ДПС светлия месец Рамазан на всички мюсюлмани и да пожелая здраве, мир и благоденствие. Искам да изразя увереността, че истинската, чиста вяра може да е в основата на мира и чрез смирение, помирение и добротворство да води до благоденствие. Ние вярваме че религията може да бъде обединител и миротворец. Вярваме, че поддръжниците на тази теза се множат. Това каза Мустафа Карадайъ при официалното изявление на ДПС в слово по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

Изборите отминаха, сега предстои трудното. Смятаме, че сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Години наред фактически липсва нормален диалог между политическите субекти. След 2017 г. това се пренесе и върху държавните институции. Нарушени са диалогът, координацията и контролът между властите. От това идва и ниското ниво на доверие на българските граждани към институциите, посови Мустафа Карадайъ. От ДПС определят това явление като институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на държавата и демокрацията. Ето защо на отминалите избори нашият слоган беше – рестарт на държавността, обясни Карадайъ. “Смятаме, че макар и трудно този процес на възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото Народно събрание. С възстановяване на диалога между политическите субекти ще започнем нормализирането на политиката. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. ДПС от 4 години призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризата. ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили със следните приоритети: план за излизане от пандемичната криза, включващ ново ускорена ваксинационна програма, по-ефективни, икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса; изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост”, каза още Карадайъ.

Някои разчитат резултата от парламентарните избори като воля за нови избори. Може. Ние категорично сме готови за избори веднага, заяви Карадайъ. Той добави, че от гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа – ще сбъркаме сериозно. Трябва да започне възстановяване на диалога, подчерта лидерът на ДПС.