Специализирани машини и 850 служители разчистват наводнените села в община Карлово

Източник: Пресслужба на Министерския съвет

Повече от 70 специализирани машини и близо 850 служители на редица държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци, се включиха от началото до настоящия момент в преодоляването на последиците от наводнението в област Пловдив, където е обявено частично бедствено положение. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

От вчера на терен работи техника на горското стопанство в Смолян, а рано тази сутрин към най-пострадалите села в района на Карлово бяха изпратени машини от „Автомагистрали“ ЕАД. Багери, самосвали, камиони, товарачни машини и резачки се използват от екипите, които разчистват пътища, речни корита, обществени сгради, къщи и дворове. Днес наличната техника в района на най-пострадалите села е вече двойно повече в сравнение с вчерашния ден. На мястото на бедствието дневно работят около 150 военнослужещи, 100 служители на други ведомства – Националното тол управление, Агенцията „Пътна инфраструктура“, областните дирекции на МВР, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и др.

Създадена е организация и социалните служби ще съдействат на пострадалите от наводнението да подадат своите заявления за получаване на еднократната финансова помощ от държавата в нейния максимално допустим размер. На хората от най-тежко пострадалите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни продукти. След като бъдат подадени данни за щетите в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, предстои комисията да излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лева във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възстановяването на региона. 

Общинските служби „Земеделие“ приемат заявления за щети от земеделците, включително в почивните дни. Екипи на Напоителни системи са на терен, като е направен оглед на всички съоръжения по течението на реката. Извършва се и проверка за сечите в района.