Турция изгради над Дарданелите най-дългия висящ мост в света

Новият мост над пролива Дарданели в Турция е на 99 процента завършен и се очаква да бъде официално открит на 18 март, съобщава английското издание на “Хюриет дейли нюз”.

В момента се извършват финалните дейности по моста, който с уникалната си конструкция ще бъде най-дългият висящ мост в света. Неговата дължината е 2 023 метра, изпреварвайки Акаши Кайкьо в Япония, който е с дължина малко под 2 000 метра.

Цената за преминаването през моста ще бъде под 15 евро, съобщи директорката на Лимак холдинг Ебру Йоздемир, посочвайки, че това е заложено в договора на компанията с властите.

По думите й проектът е завършен година по-рано от планираното при стойност от 3,1 млрд. евро, което е с около сто милиона по-висока сума от очакваното. Както тя посочи, това се дължи на въздействието на пандемията от COVID-19 и увеличаването на цените на суровините.

Величественият мост на пролива Дарданелите ще бъде включен в транспортна връзка, която ще свързва турските райони на Тракия, Егейско море и Средиземно море. Той ще осигури шосейна връзка между двата бряга, осигурявана понастоящем чрез фериботи.

Очаква се той да бъде открит на 18 март, на 108-годишнината от победата на османската армия в основната битка от Галиполската операция срещу силите на Антантата през Първата световна война.