Народното събрание стартира със заявки за връщане на законността

Снимка: flashnews.bg

Днес тържествено бе открито първото заседание на 45-то Народно събрание. Заседанието символично се проведе в старата сграда на Народното събрание.

Заседанието бе ръководено от най-възрастния народен представител Мика Зайкова.

Всички ние имаме една достойна цел, а тя е просперитета на България и нейното достойно място в европейското семейство. Сигурна съм, че ще дадете максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук”, каза тя.

Депутатите се заклеха, след което прозвуча химна на България и химна на Европа. Дистанционно се заклеха и депутатите, които отсъстват поради заболяване или карантина. Сред тях бе и Слави Трифонов.

Слово пред депутатите произнесе президентът Румен Радев. Той поздрави с избирането им новите депутати и заяви: „Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира от действен парламентарен контрол”. Президентът разкритикува старото Народно събрание и за порочната лобистка практика. Той призова за действени промени за укрепване на държавността и утвърждаване върховенството на правото. Неотложно е и приемането на промени в съдебното законодателство.

Мика Зайкова съобщи, че в деловодството на Народното събрание е внесена оставката на Министерския съвет, което бе посрещнато с аплодисменти в залата. В коментар Мика Зайкова заяви: „Това е или срам пред народа или пред нас, да дойдат тук и да си подадат оставката или е пренебрежение към тази институция, все пак сме Народно събрание”.

От името на парламентарната група на ГЕРБ изявление направи Десислава Атанасова. Тя заяви, че голяма част от избирателите са дали своето доверие на коалицията ГЕРБ и СДС. Атанасова декларира, че ГЕРБ са против провеждането на предсрочни избори.

От името на партия „Има такъв народ” изявление направи Тошко Йорданов, който посочи, че този парламент е уникален с това, че закъсня с 6 месеца поради упорството на управляващите да подадат оставка и да се отиде на предсрочни избори. Като най-важна задача на този парламент той определи промените в Избирателния кодекс за да може да се осигури честно гласуване на всички български граждани. Тошко Йорданов заяви, че те още днес ще внесат в Народното събрание съответните законопроекти за това.

Корнелия Нинова съобщи, че те са готови с конкретни предложения в областта на икономическата и социалната сфера. Според нея трябва да се направи пълна ревизия на управлението на Бойко Борисов. Тя съобщи, че внасят проектозакон за ограничаване ролята на министър председателя за ограничаване на безконтролното харчене на пари. Нинова обяви, че те ще подкрепят втората политическа сила при съставянето на правителство по конкретни политики.

От името на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че те разчитат вота на избирателите като ясно изразен вот за промяна и ще подкрепят правителство на трите партии на протеста. „Ние смятаме, че сега е момента за възстановяване на нормалността в политиката. Време е за решителни промени. Няма да позволим да продължи рушенето на демокрацията и парламентаризма”, посочи той.  

От името на Демократична България Христо Иванов каза, че днес много се говори за съгласие, но според него най-важния приоритет е законността. Други основни приоритети са организиране на масова доброволна ваксинация, възстановяване на икономиката и на финансовата стабилност. Христо Иванов заяви, че те са за реформа в Избирателния кодекс и в съдебната система. Те са започнали подписка за промени в Конституцията, които да гарантират контрола над главния прокурор. Демократична България ще предложи ликвидиране на КПКОНПИ. Иванов заяви, че те са готови да разговарят с партия „Има такъв народ” по съставянето на новото правителство, в случай, че бъдат поканени за това.

От името на коалиция „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова съобщи, че първата стъпка е отстраняването на мутрите от властта, нов главен прокурор и регулаторни органи. Тя заяви, че внасят проект за решение за пълна ревизия на властта. Манолова се обяви и за бързи промени в Избирателния кодекс. Представителят на „Изправи се! Мутри вън!” каза още, че са готови да предложат цялостен модел за борба с корупцията. Също така ще предложат мерки за повишаване доходите на работещите хора и пенсионерите, ще предложат промени в закона за колекторите и частния фалит. Манолова съобщи, че са внесли предложение за изслушване на Бойко Борисов по Плана за възстановяване. „България се изправи и показа изхода на мутрите”, заяви тя.

Десислава Атанасова от името на групата на ГЕРБ предложи за председател на НС Цвета Караянчева. Мотивът за предложението е практиката най-многобройната парламентарна група да излъчи председателя на парламента.

Тошко Йорданов от името на група „Има такъв народ” предложи за председател на парламента Ива Митева, която бе избрана със 163 гласа. В своето изказване Митева заяви, че всички ще работят достойно за този парламент. „Към нас са обърнати погледите на избирателите за достойно законодателство. Прозрачността трябва да бъде основен принцип в работата на събранието”, посочи тя.