Парламентът не избра Николай Габровски за премиер

Проф. Николай Габровски и Румен Радев

Проф. Николай Габровски и Румен Радев, снимка: 24 часа

С неуспех завърши процедурата за избор на правителство с първия мандат в НС. В понеделник Николай Габровски връчи състава на проектокабинета си на президента Румен Радев. Днес на редовното си заседание Народното събрание дискутира указа на президента за избор на премиер, структура и състав на министерския съвет.

След 3 часови дебати в пленарната зала парламентът не избра за министър-председател проф. Николай Габровски, предложен от ПГ на ГЕРБ-СДС.

“За” неговата номинация бяха 113 депутати, “против” –  125, без “въздържал се”.

В подкрепа на Габровски гласуваха ГЕРБ-СДС (67), ДПС (35) и “Български възход” (11).

Против номинацията бяха “Продължаваме Промяната” (53), “Възраждане” (27), “БСП за България” – 24, “Демократична България” – 20 депутати, както и един нечленуващ в парламентарна група.

Структурата и съставът на Министерския съвет няма да бъдат подлагани на гласуване, след като кандидатурата не беше подкрепена, процедурата е изчерпана, обясни председателстващият заседанието Йордан Цонев.

Имахме уникалния шанс да продължим по друг начин в българската политика“, заяви Николай Габровски пред журналисти в парламента след като мнозинството в пленарната зала отхвърли номинацията му за премиер.

Това беше една гражданска инициатива, смелост, която всички ние проявихме, като хора и като професионалисти заложихме имената си в съставяне на един кабинет, който дава надежда, може би, да тръгнем по един нов път“, посочи той.

Габровски обаче констатира, че партийните интереси са твърде силни, партийните страсти – твърде горещи, и затова се е получил този резултат при гласуването. Въпреки всичко той е удовлетворен от случилото се и за миг не съжалява за положените усилия. Проф. Габровски благодари на хората, които са му са се доверили. На изявлението в Народното събрание до него застана предложеният от него екип.