Никола Минчев е най-младият председател на НС

Никола Минчев, снимка: dnevnik.bg

 34-годишният Никола Минчев от “Продължаваме промяната” е новият председател на парламента. Той е най-младият председател на НС до този момент.

Минчев бе избран със 158 депутатски гласа. Той е адвокат, специалист е по процесуално право. Предложението за избирането му бе направено от Кирил Петков от парламентарната група на ПП.

Негови заместници станаха юристът Мирослав Иванов от ПП, предишните представители на ГЕРБ и ДПС Росица Кирова и Мукадес Налбант, както и Кристиан Вигенин от БСП. Ива Митева от ИТН отново седна на трибуната, но вече като зам.-председател.

От ДБ отново излъчиха Атанас Атанасов, а Цончо Ганев бе изборът на “Възраждане”. Преди това партията го издигна и за председател на парламента, като той беше втората номинация за поста.

“Днес слагаме началото на парламентарния живот на 47-то НС. В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на българските граждани. Но предстои да свършим по-тежката задача – доверието да бъде оправдано”, бяха първите думи на новоизбрания председател на 47-ото Народно събрание.

“Парламентът отразява нагласите на обществото. Избирателят ни дава ясен знак, че очаква екипна работа. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля личи в качествената и разумна дискусия в парламента”, призова Минчев.

“Нека в рамките на един пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика”, апелира още той.

Новият парламентарен председател призна, че за него е голяма чест да бъде на този пост и обеща, че ще работи “за това българският парламент да бъде място за свободни и градивни дискусии” за приемане на закони, които да подпомогнат промяната и да живеем в една по-добра България.

Никола Минчев бе водач на листата на партията на Петков и Василев за Перник. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.

Минчев е завършил немска езикова гимназия, както и право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Той е адвокат в “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”, считана за една от най-старите бизнес адвокатски кантори у нас.

Владее български, английски и немски. Семеен, баща на две деца.