Нинова: Всеки ден ще обявяваме цените на едро на основните храни

Министерството на икономиката и индустрията, в чийто ресор са Стокови борси и тържища, от днес обявява на електронно табло пред сградата на министерството цените на едро на стоки от първа необходимост.

„Правим това, за да бъдат информирани хората за реалните цени на пазара. Знаем, че има обективни обстоятелства за техния ръст, но внимателно следим да няма злоупотреби и изкуствено завишаване“, заяви министър Нинова на среща с ръководството на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

„Нека хората да бъдат информирани и да не допускаме спекула. За нас в момента най-важният проблем е този с цените. Държавата ще направи всичко необходимо да помогне на гражданите“, категоричен е министърът. „Ще разговаряме с кметове и областни управители, информационни табла да има и в други градове“, уточни Нинова.

На срещата бяха обсъдени възможностите за облекчаване на достъпа на земеделски производители до тържищата, както и скъсяване на веригата производител-потребител.

„Множеството посредници оскъпяват стоките и притискат производителите, като изкупуват на ниски цени. И тук държавата трябва да влезе в ролята си и да създаде ясни правила с грижа,както за земеделските стопани, така и за домакинствата.”, заяви Корнелия Нинова.

Междувременно по-рано днес от Асоциацията за защита на потребителите се възмутиха от действията на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, която под мотото „Политиката на потребителите е абсолютен приоритет”, всъщност лобира за фирмите събирачи на дългове. Министър Нинова скоростно сътвори проект на закон, който шумно прокламира като възпиращ тормоза над потребителите, но всъщност е тъкмо обратното. Превръща тези фирми в монополисти и ограничава стопанската дейност.

Заглавието на предложения документ – „Закон за събиране на вземания по потребителски договори”, ясно подсказва, че не става въпрос за урегулиране на дейността на колекторските фирми, а основно комунални задължения. В чл. 2 ясно е записано, че „Този закон не се прилага за договорите с потребители, попадащи в обхвата на Директива (ЕС) 2021/2167 директиви 2008/48/ЕО и 2014/17/ЕС”. Това са основно ипотечни и потребителски банкови кредити и задължения, които представляват основния дял от изкупените от колекторски фирми вземания.

От асоциацията обръщат внимание на министър-председателя Кирил Петков, който е припознал законопоректа, че България е задължена по силата на членството си в ЕС да транспонира всяка директива в националното законодателство. Това поставя въпроса защо вносителят на проекта – Министерски съвет, по инициатива на вицепремиера Нинова, не е предложила вариант, който да урежда в цялост колекторската дейност, а не само дребни части от нея (основно сметки за телефон, парно, вода и др.).