Нова възможност – безплатни преводи

Снимка: bnr.bg

В България от 8 март влезе най-големия оператор на мобилните разплащания в Европа фирмата Settle. Компанията се ползва с голяма популярност на стария континент, където работи вече в продължение на 10 години. Нейните услуги ползват граждани на 22 държави.

Какво е различното при мобилните разплащания на Settle?

Регистрирането на даден клиент за работа в тази система става за секунди и не е необходимо да притежавате банкова сметка. На платформата на компанията откривате свой профил, чрез който може да получавате и превеждате пари. Най-важното е, че не държите такси за този профил. Преводите, които нареждате също са безплатни. Всичко това прави много удобна платформата за хора, които правят повече транзакции.

Конкуренцията с банките

Банките са утвърден лидер на финансовия пазар. Те работят в тази сфера от много години и се ползват с доверието на хората. Голям плюс за тях е гарантираната защита на спестяванията на вложителите до 100 000 Еu. В последните години те също се насочват към мобилните разплащания, с което създадоха удобства за много хора. Същевременно банките за да компенсират намалелите приходи от ниските лихви непрекъснато увеличават своите такси за обслужване на клиентите. Плаща се практически за всичко – за откриване и поддържане на сметка, за парични преводи, за теглене на пари включително от банкомат, за внасяне на пари и т.н.

В новата ситуация с влизането на Settle у нас, срещу тях се изправя един нов конкурент, който разчита на бързината на обслужването и безплатната услуга. Разбира се необходимо е време за да може компанията да спечели доверието на потребителите. Според финансови специалисти, с които сме разговаряли, новият начин на разплащане може да привлече голям дял от оперативните плащания на хората. Първоначално те ще влагат по-малко средства, с които могат да покрият тези свои плащания. Специалистите очакват от мобилните разплащания на Settle да се възползват и част от малкия и среден бизнес. По отношение на дългосрочните спестявания баките ще запазят своя дял поради изложените предимства.

Settle ще оперира в страната чрез създаденото за целта дружество България Settle Group. Това е едва третото дружество, което компанията създава зад граница. Това ясно говори за техните намерения и очаквания на нашия пазар. При всички положения увеличаването на конкуренцията ще бъде от полза за потребителите.