Корнелия Нинова: Няма договорка за председател на НС

Днес в централата на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова даде пресконференция. На нея тя говори по редица актуални въпроси свързани с преговорите на 4 партии за съставяне на правителство.

Лидерката на БСП потвърди отново волята на партията да положи усилия да има редовно правителство, което да преведе страната и хората през кризите, и да започне истинската промяна на досегашния модел на управление.

Тя заяви, че не само са декларирали, но и на практика са показвали, че се борят със задкулисието. Определи като внушения, че участват в задкулисни разговори или договорки.

Нинова не скри, че са останали спорни въпроси. Затова очакват от мандатоносителя – “Продължаваме промяната“, да свикат политическата среща на 4-те партии или лидерска среща, за да се изчистят спорните въпроси

Социалистите очакват в резултат на тази среща и на експертните решения да се подготви писмено коалиционно споразумение с много ясно разписани ангажименти – по дати, месеци.

„Нашата първа грижа е за хората – да осигурим преминаването през зимата. Думите, че наша първа грижа са политиките не са празни от съдържание. Искаме преди всичко да поставим ясно разписано коалиционно споразумение, с ясни ангажименти – какво правим с цените на тока, че няма да допуснем от 1-ви януари  битовите потребители да се включват на свободния пазар, как компенсираме доходите на хората, какво правим в икономиката, как преодоляваме ковид вълната, не дай си боже нова. Всичко това да бъде ясно и категорично разписано черно на бяло, първо грижата за хората”, заяви Нинова.

Проекта на коалиционно споразумение трябва да мине за одобрение през Националния съвет на Българската социалистическа партия.

Тя потвърди, че след подписване на  това споразумение ще започнат разговорите за имена и постове..

Нинова декларира, че нищо от написаното и публикуваното за БСП и като имена от партията не отговаря на истината. Нито едно от имената, които се спрягат като заявени от нас, като претенции за министри, министерства и т.н. – не отговарят на истината. Тези имена изобщо не са обсъждани вътре в партията, какъвто е редът – на Национален съвет и след това навън, и с коалиционните партньори.

В края на пресконференцията  Нинова заяви:

„Вчера от едно писмо на друга партия излезе информация, че четирите партии на бъдещото коалиционно правителство сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип за по една година от четирите партии и че аз ще съм първият такъв председател на НС. Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме, нито за ротационен принцип, нито че аз ще съм първият председател на базата на този ротационен принцип. Най-малкото щях да знам за това. “

Припомняме, че Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП, но получи мандат да води преговорите за съставяне на правителство.