Общините вече получават помощите за електроенергия

Кирил Петков

Българските общини вече получават част от помощите, които са за небитовите потребители. Освен това ще бъдат подпомогнати и с допълнителни помощи. Ние направихме оперативно заседание на Министерския съвет и решихме, че ще направим работна група. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента. Премиерът Петков отговори на въпрос на народния представител от ДПС Джейхан Ибрямов, който попита как и кога Министерският съвет, смята да подпомогне българските общини, за да не изпитват затруднения при плащането на ток.

По думите на премиера Петков работната група следва да изисква какви средства са необходими на общините. Той посочи, че правителството се е стреснало във връзка с нарушенията на Столична община. Премиерът уточни, че не визира публикация в социалната мрежа фейсбук, а разследване на МВР.

“Когато видяхме примери като Столична община, където една лампа струва от едната страна на улицата 5755 лв., а от другата страна на същата улица, същата лампа струва 1587 лв. и едновременно с това получихме желание за още финансова помощ, ние се стреснахме”, коментира той.

Петков попита, дали част от тези общини, наистина имат нуждата от тези допълнителни пари. Премиерът увери, че са отворени за разговор с всяка от тях. Не разбирам защо общините трябва да се притесняват, ние казахме – нека дойдат със своите искания и едновременно с това казахме, че трябва да имаме проверка, дали публичните средства се изразходват по най-прозрачния начин, коментира премиерът. Петков бе категоричен, че не вижда кое е страшното общините да дойдат при тях, ако са си харчили парите по най-прозрачния начин.

Учудващо за нас, още нямаме конкретни общини, които да са дошли с искания, отбеляза Петков и отново подчерта, че вратите им са отворени.

Петков разясни, че държавата няма пари. Ние взимаме тези пари от данъкоплатците и ги преразпределяме. Ако ги преразпределяме по ефективен начин, когато лампата струва 1587 лв. това е добре, но ако ги преразпределяме и някой ги харчи четири повече с цена от 5755 лв. и едновременно с това казва – нямаме достатъчно пари за осветление, ние сме много притеснени и оттук нататък никой няма да може да харчи непрозрачно пари, каза Петков. Едновременно с това нашите врати са широко отворени за хората и общините, които имат затруднения, увери той.