Омикрон” вече е в страната

Проф. Радка Аргирова, снимка: bnr.bg

Имаме данни, че “Омикрон” вече е в страната. Това обяви проф. Радка Аргирова в предаването “Тази сутрин” по bTV. Тя обясни, че са открити съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант.

Проф. Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, във втора лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на “Омикрон”.

“Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора с новата мутация на вируса идват от чужбина”, каза още тя.

Проф. Радка Аргирова  уточни, че всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести, но това вероятно ще се случи до дни.

Според нея настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата, но тяхното спазване трябва да се контролира.

Относно ваксинацията, Аргирова, която е съветникът на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

“Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление”, каза Аргирова.

По думите ѝ предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство.

“Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа”, каза Аргирова.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

“Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в COVID гетото на Европа”, каза отново Аргирова. Тя използва за втори път словосъчетанието “COVID гето”, след като миналата седмица го направи публично и пред премиера Кирил Петков.

Относно високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза.