Осман Октай: Слави Трифонов сложи кръст на политическия си проект

Осман Октай - снимка БНР

Днес в предаването „12 плюс 3” на БНР говори Осман Октай, политически анализатор, в миналото сочен за дясна ръка на Ахмед Доган. В отговор на въпрос за предложения състав на правителство, той отговори следното:
“Виждаме нестандартен ход на една политическа формация. Този ход на Слави Трифонов отваря широко вратите за следващи предсрочни парламентарни избори. Той постави на колене дори старта на новия парламент, опитвайки се да се измъкне от политическата отговорност, с която е натоварена ИТН като първа политическа сила”.
Според него, ако Слави Трифонов е имал сериозно намерение да носи политическа отговорност, подходът му е трябвало да бъде съвсем друг.
“Много пъти съм казвал, че след Пеевски и след Борисов задкулисието ще подготви нов политически проект чрез протестите. Натам отиват нещата. Осъзнавайки в каква ситуация е изпаднал, Слави Трифонов търси елегантен изход от тези зависимости. Побеждавайки ГЕРБ, слагайки на масата програма, представяйки хора, сред които прозират лица от НДСВ, той казва предварително – “изпълних си ангажимента пред вас, други не подкрепиха този политически проект”. Както избяга да стане народен представител, сега ще избяга от създадения от него политически проект. От днес Слави слага кръст на политическия си проект”.
Осман Октай допълни:
“Слави носи много голяма политическа отговорност пред избирателите. Единственото полезно нещо, което направи задкулисието с него, е, че детронираха пак техния човек Бойко Борисов и го свалиха от власт”.
Анализаторът прогнозира, че служебното правителство ще продължи да работи и президентът ще има още по-голяма цена като лидер.
“Върху него ще падне цялата отговорност върху стабилността на държавата”.
По думите му на дневен ред ще дойде дебатът за президентско управление на страната. А ниската избирателна активност се дължи на желанието на хората служебният кабинет да продължи да работи.
Критика към Слави Трифонов отправи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. След заседание на Изпълнителното бюро на БСП, тя заяви, че те няма да подкрепят предложеното правителство на ИТН.
От своя страна Слави Трифонов отговори на критиците си с изявление във Фейсбук