Управляващите призоваха за оставка на главния прокурор. Гешев: Това е кризисен ПР

Иван Гешев

Днес в Народното събрание парламентарните групи на “Продължаваме Промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Демократична България” в декларация призоваха главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка. От парламентарната трибуна председателят на ПГ “Продължаваме Промяната” Андрей Гюров настоя, че с оставката си главният прокурор ще поеме отговорност за своите действия и ще даде възможност на българската прокуратура да изпълнява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата, и свободите на гражданите. След декларацията депутатите от управляващото мнозинство станаха на крака и му ръкопляскаха, съобщи Българската телеграфна агенция.

Като мотиви в декларацията бяха изтъкнати редица констатации от международни доклади и документи на Европейския съюз.
Гюров визира системно ниските нива на обществено доверие към главния прокурор според обществено проучване на Алфа Рисърч, масовите граждански протести, бездействието на прокуратурата и нейното ръководство за разследване на случаите на корупция по високите нива на властта, довели до налагането на безпрецедентни санкции по закона Магнитски, които по думите му увреждат международния авторитет на страната, както и липсата на ефективно разследване по дела с висок обществен интерес, сред които източването и фалита на КТБ, казусът с Апартаментгейт, казусът с необяснимото богатство, демонстрирано в резиденцията на бившия министър-председател.

В текста на декларацията се визира избирателното активиране на ръководството на прокуратурата в съответствие с политическата конюнктура, както и редица политически мотивирани изказвания и конкретни действия на главния прокурор.
В текста се подчертава нарушаването на законови професионални и етични стандарти във връзка с огласяването на информация, придобита със специални разузнавателни средства, включително по отношение на държавния глава, както и случаи на нахлуване на въоръжени лица на пряко подчинение на главния прокурор в главната сграда на президентството и извършване на действия, отменени като незаконосъобразни от съда.
В началото на текста се посочва, че коалицията отчита, че системната ерозия на върховенството на правото в България се дължи на изграждането на олигархични зависимости между институциите, на корупцията по високите нива на властта през последните десетилетия и на липсата на ефективно разследване и упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура.

По-късно Иван Гешев коментира декларацията.

“Днес не е денят да обсъждаме българска политика. Още повече кризисен пиар, най-вероятно”, заяви главният прокурор пред медиите по повод декларацията на управляващото мнозинство в парламента, в която четирите партии – “Продължаваме Промяната”, “БСП за България”, “Има такъв народ” и “Демократична България”, призовават за оставката му. Той отбеляза, че не е запознат с декларацията, защото е пътувал. Главният прокурор участва в избора на председател на Върховния касационен съд /ВКС/ от Висшия съдебен съвет.
Гешев посочи, че важното събитие днес е процедурата за избор на председател на ВКС. Той пожела успех на единствения кандидат за поста Галина Захарова. Главният прокурор отбеляза, че е по-важно процедурата да протече професионално и при спазване изискванията на закона, от това дали ще има избор или няма да има.

Докато главният прокурор коментираше темата пред медиите от ръководството на прокуратурата публикуваха позиция във връзка с декларацията, представена в парламента, в която тя е определена като “крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт”.

“Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото”, се посочва в позицията.

Според Прокуратурата на Република България целта на декларацията е опит за отклоняване на общественото внимание от “реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани”.