От понеделник връщат децата на училище

Стойчо Кацаров, снимка: bnr.bg

От понеделник всички ученици се връщат в училище. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти, предаде Българската телеграфна агенция.

Всички ученици ще бъдат тествани с щадящи тестове. Предложението е за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас. Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и училищния персонал, а учениците ще бъдат тествани само веднъж седмично.

“Това може да увеличава леко риска, но е пренебрежимо малко и не представлява опасност за цялостната противоепидемична обстановка”, каза Кацаров

От понеделник се възстановява и плановият прием, обяви още Кацаров.

Започнала е проверка от “Медицински надзор”, ще бъдат проверени всички лечебни заведения, през които са минали родителите, заяви служебният здравен министър относно откритото огнище на менингит в детска градина и починалото 5-годишно дете.

Има доклад от столичната РЗИ и от директора на Националния център по заразни и паразитни болести. От тези доклади се вижда, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя за заболяването, коментира още здравният министър.

По думите му не е изолиран патологичен менингов оток при нито едно дете, включително и при починалото.

“Ще бъдат проверени всички лечебни заведения затова дали е указана необходимата грижа във връзка с медицинското обслужване на това дете. Помолих директора на столичната РЗИ да разпространи официално цялата информация, с която разполага във връзка с проведеното проучване, направените изследвания, резултатите от тях, каза още министърът.

От партия ГЕРБ също настояха още утре децата да се върнат на училище.

Те обвиниха служебния кабинет и по специално Министерството на здравеопазването и МОН, че заради комисиони от фирми за тестове са задържали децата толкова дълго време вкъщи, вместо да са на училище.

“Още утре да върнат децата в училище без всякакви тестове, безобразие е да продължава тази непридвидимост”, заяви бившият просветен министър Красимир Вълчев. Той определи случващото се като организационна немощ и безобразие.