От 1 юни купуваме лекарства само с електронни рецепти

Снимка: novini.bg

От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса, ще се извършва само с електронни рецепти. Това съобщиха от НЗОК.
От следващия месец Касата няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти по хартиени рецепти.
Необходимо е софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронните рецепти, напомниха от НЗОК.

В брой 37 от 07.05.2021 г. на “Държавен вестник” е обнародвана Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба №4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Според тези изменения, рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май 2021 г.

Националната здравноосигурителна каса е информирала регионалните си подразделения, които от своя страна да запознаят своевременно договорните си партньори – изпълнителите на медицинска помощ  и аптеките, за посочената по-горе промяна в Наредба №4.

Това ще бъде последното отлагане на преминаването само към електронни рецепти. Причината – липсата на готовност в болниците, на които им е бил необходим гратисен период. Това анонсираха преди около седмица здравните власти.

Тогава от БЛС увериха, че личните лекари имат пълна готовност, тъй като досега са работели с компютри и са вързани в системата, по-скоро проблемът е подготовката на лечебните заведения. Преминаването към електронна рецепта бе отлагано няколко пъти до сега.