Три партии с изравнени позиции седмица преди изборите

Второ социологическо проучване бе публикувано днес. Според него една седмица преди изборите ГЕРБ, “Има такъв народ” и БСП са с почти изравнени позиции. Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите. Това съобщи БТА позовавайки се на изследване на агенция “Медиана” за политическите нагласи една седмица до изборите, проведено в периода 26 юни – 2 юли с 920 пълнолетни граждани.
Три партии се събират в разлика от 2 процента. Ако изборите бяха днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 22.5 процента от избирателите, заявили, че ще отидат до урните, за “Има такъв народ” – 21.7 процента, за “БСП за България” – 20. 6 на сто , за ДПС -11.1 на сто , “Демократична България” получава 10 процента от гласовете, “Изправи се!Мутри вън!” – 5.1 на сто, а “Българските патриоти ” – 4.8 процента. “Възраждане” е с 2,2 процента, а за други партии и коалиции биха гласували 2 процента.
Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега “Изправи се! Мутри вън!” и Патриотите са над 4 -процентната бариера. От останалите партии изненада може да има от ПП „Възраждане”, според социологическата агенция.
Като цяло, доминира желанието за политическа промяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие. Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват, допълват от “Медиана”.
При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява, стига това да не е ГЕРБ. Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени, заявяват от социологическата агенция.
Към момента, данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на подкрепа от “неприемливите” “партии на статуквото”, посочват от агенцията.
Изследването е проведено в периода 26 юни – 02 юли 2021 г. с 920 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Припомняме, че по рано през деня бе публикувано изследване на агенция „Маркет Линкс” и БТВ, които дават същата разлика межди ГЕРБ и „Има такъв народ”, но посочват за БСП по-слаб резултат и трето място.