Три партии на среща с БСП за бюджета

Представители на ГЕРБ-СДС, “Продължаваме Промяната” и ДПС дойдоха на срещата, инициирана от “БСП за България”, относно макрорамката на бюджета за 2023 г. и спешни мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса. От “Демократична България”, “Възраждане” и “Български възход” не присъстваха на разговорите.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев коментира пред журналисти в парламента, че в момента е малко предварително и няма да е ефективно да се водят разговори за бюджета. Той каза, че сега е приключил среща с работодателски организации, но няма да остане за тази, инициирана от БСП, защото “когато се гледа бюджетът за следващата година, най-добрият принцип е да го приема този, който ще го изпълнява”. 

Като че ли продължава предизборното говорене и, ако в момента правим срещи, на които ще даваме обещания и предварително поставяме условия на бюджета, така че той да бъде неизпълним или да влезем в спирала на нови заеми, по-добре е да бъдем по-внимателни, да видим реалните показатели, коментира Стефан Янев. Той посочи, че когато започне работата на парламента, в бюджетната комисия ще водят сериозни разговори.

Преди началото на срещата по инициатива на левицата Венко Сабрутев от “Продължаваме Промяната” коментира, че предстои да чуят кои ще са политиките, които другите партии ще водят. Очаквам да видим какво всички ще представят, ние ще бъдем конструктивна опозиция, каза той и добави, че ще представят “топ 16-те политики на “Продължаваме Промяната”. Сабрутев уточни, че ще представят политики, свързани с борбата с корупцията, подпомагане на уязвимите групи, ръст на доходите и икономиката, подпомагане на бизнеса. Искаме таван на дефицита – до 3%, каза още той.

Преди началото лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че отсъствието на три от политическите сили е тяхно решение. Може би това показва, че тези теми не са важни за тях, за нас те са най-важни, заяви Нинова. Тя посочи, че независимо дали ще има или не правителство, бюджетът трябва бъде приет. Нинова каза, че са се подготвили с изпълнението на бюджета към този момент и оценяват социално-икономическата ситуация в момента като добра.

Относно отсъствието на “Демократична България”, Нинова коментира, че не приемат аргумента, че служебният финансов министър трябва да разговаря с парламентарните партии. Служебният финансов министър е длъжен да внесе бюджета, но тези, които ще го решаваме, сме парламентарните партии и е хубаво да започнем да говорим помежду си и да го обсъждаме, коментира тя. Но щом не желаят този разговор, вероятно ще го проведем в зала, допълни Нинова.

Желанието ни на тази среща е да постигнем минимум съгласие по най-важните и неотложни мерки, с които да дадем на хората и на фирмите предвидимост и спокойствие – дали ще има таван на цените на газ, ток, парно и вода, две тарифи за плащане – една за по-бедни хора, друга за хора с по-високи доходи, дали ще въведем понятие “енергийна бедност”, за да можем да компенсираме енергийно бедните семейства, каза лидерът на БСП. Тя добави, че биха искали да обсъдят и продължаването на помощта за фирмите за тока и макрорамката за бюджета за следващата година. 

Лидерът на БСП каза, че ще предложат социален пакет с финансова обосновка колко струва. Тя посочи, че искат увеличение на минималната заплата на 850 лева, каквото са искали и от “Продължаваме Промяната”, “Демократична България” и други партии. “Хайде да видим сега това, което сме обещали на хората, ще го направим ли или е било само предизборна залъгалка”, коментира тя.