Пеевски за наказанието от САЩ: Тенденциозно е, не съм направил нищо

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски изпрати отворено писмо до медиите във връзка със съобщението от Министерството на финансите на САЩ за наложени санкции срещу него и още петима българи, съобщи сайтът Медиапул. В него той твърди, че не е участвал в корупционни действия и адвокатите му в САЩ ще предприемат законови действия срещу санкциите.

“Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт”, посочва той.

Пеевски нападна и “медиен олигарх и приватизатор”, но не посочи директно кой визира.

“Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада”, посочва още той.

Делян Пеевски добавя още, че е уведомил адвокатите си в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт”.

Реакция от Васил Божков, който в последните месеци е доста активен във фейсбук, все още няма. bTV се свърза с един от санкционираните от САЩ – бившият зам.-министър на икономиката от кабинета “Борисов 3” Александър Манолев. Той каза, че разбира от медиите за разследването за корупция срещу него и ще коментира, след като се запознае с документите.

Петър Харалампиев каза за bTV, че не знае нищо и отказа коментар.