Окончателно: По 120 лева на пенсионер за три месеца, от Коледа преизчисляване на пенсиите

Депутатите приеха окончателно на второ четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.
Преизчислението на пенсиите с коефициент от 1,35 за година действителен осигурителен стаж влиза в сила от 25 декември, реши парламентът, предаде БТА.
Редакционната поправка на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански /”Има такъв народ”/ за 25 декември беше приета със 126 гласа “за” и 44 “против” и при прегласуването. Срещу това предложение бяха от “БСП за България” и депутати от “Изправи се БГ!Ние идваме!”, а ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.
В отрицателен вот Филип Попов от левицата посочи, че е гласувал против отлагането на преизчислението на пенсиите. Два дни с процедурни тарикатлъци се опитвате на гърба на българските пенсионери да не им дадете това, което те чакат – преизчислението от 1 октомври, коментира той. “Татко ще ти купи колело, ама друг път”, това направихте, посочи той.
От 25 декември минималната пенсия става 370 лева, а максималната – 1500 лева, прие още парламентът.
Пенсионерите ще получат по 120 лева добавка към пенсиите за трите месеца до края на годината като антикризисна мярка в пандемията от COVID-19.

Министърът на финансите Асен Василев защити предложението актуализацията на пенсиите да се случи от 25 декември 2021 г. От парламентарната трибуна министър Василев обясни, че е трябва да се намери компромисен вариант, след като Народното събрание е приело две “несъвместими” предложения – за актуализация на пенсиите с коефициент от 1,35 и за 120 лв. добавка към пенсиите на всички пенсионери за последните три месеца на годината.

Министър Василев припомни, че от трибуната на парламента е било обяснено, че антикризисната мярка за 120 лв. надбавка ще струва само 200 млн.лв., защото тя била разчетена вместо актуализацията на пенсиите.

Той обясни, че след като парламентът е приел две взаимоизключващи се хипотези, е трябвало да се намери начин, как това да работи. Начинът, който от МФ са предложили на бюджетна комисия, е преизчислението на пенсиите да влезе в сила от 25 декември. Министърът коментира, че от Коледа преизчислението ще е трайно и постоянно, освен ако друг парламент не го отмени.


От 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството се увеличава от 380 на 650 лева.
Накрая депутатите одобриха окончателно рамката на бюджета на ДОО, в която са отразени приетите предложения. Приходите в консолидирания бюджет на ДОО ще бъдат 15 566 455 500 лева.