Решено! Пламен Николов ще е новият премиер

Пламен Николов, снимка: https://pp-itn.bg/

Днес в 17:00 часа президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Пламен Николов представен от ПП „Има такъв народ”.

Изненадите в днешния ден започнаха с обявяването сутринта от президента, че днес ще връчи мандата на ИТН за съставяне на правителство.

„Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите, затова ще връча проучвателния мандат на парламентарната група на „Има такъв народ“ днес в 17.00 часа.” Това заяви пред журналисти в Плевен президентът Румен Радев в отговор на въпрос за връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава подчерта, че България е изправена пред предизвикателства, които изкискват час по-скоро да имаме редовно правителство. „Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог, вие чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет“, посочи Румен Радев.

Изненадите продължиха и от страна на ИТН след като предложиха за премиер Пламен Николов. Името на кандидата за премиер е изненадващо след като в последните дни се коментираше името на адвоката Петър Илиев.

Според данните публикувани на сайта на Народното събрание. Пламен Николов е роден 29.07.1977 г. в Горна Оряховица. По професия е предприемач. Владее английски, немски и руски език. Избран е за народен представител в 25 многомандатен изборен район в София от ИТН. Депутат е и в предишното народно събрание. Пламен Николов е бизнесмен с над 15 годишен опит.

На брифинг пред президентството Пламен Николов определи следните приоритети на своето правителство:

  • План за възстановяване и развитие;
  • Справяне с Ковид кризата;
  • Преизчисляване на пенсиите;
  • Избирателната система – въвеждане на мажоритарен вот;
  • Съдебна реформа, определен като особено важен приоритет.

Тошко Йорданов заяви, че очакват тези приоритети да бъдат подкрепени от останалите парламентарни групи на протеста, които са и техни приоритети. Той каза също, че ако в даден момент те не получат такава подкрепа ще върнат мандата и ще предоставят възможността някой друг да управлява.