Няма да има повишение в цената на тока, според Николай Денков

Акад. Николай Денков

Акад. Николай Денков, снимка: вестник "Труд"

Няма да позволим да има повишение на цената на тока, каквито притеснения се изказват в обществото, заяви преди началото на днешното правителствено заседание министър-председателят акад. Николай Денков. С това изявление премиерът опроверга изразената позиция от КЕВР.

Той припомни, че на 1 септември започва новата парламентарна сесия на Народното събрание. Използвахме август, за да подготвим последните законопроекти, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, каза премиерът.

Последните два от тези законопроекти ще бъдат внесени в Народното събрание в първите дни на септември, добави той и съобщи, че един от тях е Законът на енергетиката, който предизвика “определени вълнения и опасения”, че може би предстои съществено увеличение на цената на тока.

“Искам да уверя всички български граждани, че това няма да се случи”, заяви Денков. По думите му е предвиден модел на ценообразуване, който ще запази цената на тока за битови потребители до средата на 2024 г. без промяна. След това, ако има промяна в цената на тока, на базата на КЕВР, тя ще бъде в рамките на не повече от няколко процента, заяви премиерът Денков.

Припомняме, че предната седмицаКЕВР изрази принципно несъгласие с предложения пазарен модел и с конкретни разпоредбите от проекта за промени на Закона за енергетиката (ЗЕ).

Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация, може да доведат до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 г., според КЕВР.

Комисията смята, че премахването на регулирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 г. ще създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители да осигурят необходимите им количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти. 

Според регулатора определянето на разполагаемост за производство на електрическа енергия на производители и утвърждаването на техните цени е основният и най-важен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и стабилни цени на електрическата енергия за крайните битови клиенти. Премахването му следва да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж, както се предвижда в проекта за промени на ЗЕ.