Ползи и вреди от консумацията на месо

Дебатът за месото е едновременно сложен и разделящ. Експертите по хранене изпращат различни съобщения от години. Разговорите са не само за преките ефекти на месото върху здравето, но и за въздействието му върху околната среда. Има причини да ядем месо и да го избягваме. Някои хора смятат месото за добър източник на хранителни вещества, докато други твърдят, че е вредно за човешкото здраве.

За всяко твърдение, че месото може да лекува хронично заболяване, има друго твърдение, което предполага, че месото причинява сърдечни заболявания и рак. Тази статия се опитва да разплете дебата за месото от гледна точка на здравето и да разкрие ползите и вредите от консумацията на месо.

Месо

Терминът „месо“ се отнася главно до мускулната тъкан и мазнините на бозайници и птици. Но месото може да включва и други животински органи. Карантиите – особено черния дроб, бъбреците, мозъците и червата – исторически са се яли в повечето цивилизации. Въпреки това, в някои части на Запада сега са в немилост, но все пак карантиите остават популярни в различни страни по целия свят. Много деликатеси също са базирани на органи. Например традиционни френски специалитети се приготвят от патешки или гъши дроб.

В днешно време месото се произвежда във ферми. Повечето търговски месни продукти идват от домашни животни, отглеждани в огромни промишлени съоръжения, които могат да приютят стотици или дори хиляди животни наведнъж.

Месото обикновено се консумира след като е сготвено, понякога след изсушаване или пушене. Често се яде като пържоли, ребра, печено или на кайма. Месото може да се приготви или да се сервира със сос, подправка или гарнитура.

Видове месо

Месото се класифицира според животното, от което е получено, както и начина, по който е приготвено.

Червено месо

Червеното месо е богато на протеин, който е с високо съдържание на желязо и се среща само при бозайници.

Червено месо

Бяло месо

Бяло месо се отнася до месо, което е светло на цвят преди и след готвене, за разлика от червеното месо. Прието е под бяло месо да се включва месото от всички птици, дори ако плътта им изглежда червена в действителност, както в случая с патешко месо.

Преработено месо

Терминът „преработено месо“ се отнася до червени или бели меса, които са били „обработени“ по някакъв начин. То може да бъде консервирано или преработено в различни форми, като осоляване, втвърдяване, пушене, сушене или други процеси.

Полезно ли е месото?

Прясното месо се счита за много полезно. То е ценен източник на висококачествен протеин. Когато протеинът съдържа всичките 9 аминокиселини (градивните елементи на протеина), от които тялото ви се нуждае в адекватни количества, се смята, че има висока биологична стойност и може да се счита за пълноценен протеин. След готвене месото съдържа приблизително 25-30% протеин от теглото. Една порция варени пилешки гърди от 100 грама съдържа около 31 грама протеин, докато същият размер на порция от говеждо месо осигурява 27 грама.

Вредата от месото

Месото може да бъде вредно за вашето здраве, ако го готвите по определени начини. Високите температури, използвани за готвене на месо, особено на червено месо, са свързани с образуването на съединения, причиняващи рак. Тъй като месото се готви при горещи температури, мазнините им се просмукват и се натрупват върху горещата повърхност за готвене. В процеса се образуват токсични съединения, наречени полициклични ароматни въглеводороди (PAH). PAH може да се събират в месото и да се натрупват с течение на времето, като могат да бъдат вредни за човешкото здраве, тъй като са канцерогенни.

Но според Международната агенция за изследване на рака (IARC) – орган на Световната здравна организация – няма достатъчно доказателства, за да се определи дали методът на готвене на месото влияе върху риска от рак. Докато червеното месо, приготвено при високи температури, може да увеличи риска от рак, бялото месо може да няма същия ефект. Консумацията на домашни птици е свързана с намален риск от рак на дебелото черво – дори когато е приготвена до точката на овъгляване.

Месо приготвено на висока температура (барбекю)

Някои учени смятат, че преработеното месо може да провокира възпаление в дебелото черво, което повишава риска от рак. Добра идея е да ограничите количеството преработено месо, което ядете. Ако консумирате червено месо, гответе го по-нежно и на по-ниска температура.

Влиянието на нитратите

Нитратите и нитритите могат да се намерят естествено в храната, но те също са изкуствени съставки, които могат да се добавят по различни причини, включително запазване на месото по време на обработка. Докато нитратите обикновено са безвредни, червата ви превръщат част от нитратите, които ядете, в нитрити. Превръщането в нитрити – и неговото смилане – е свързано с вредни странични ефекти. Това е свързано с по-висок риск от рак.

От друга страна, някои проучвания показват, че процесът на преобразуване на нитрати също произвежда азотен оксид. Това съединение може да помогне за регулиране на кръвното налягане и да насърчи здравето на сърцето.

С какво да заместим месото?

Решили сте да спрете месото и пред вас стои въпроса с какво да го заместите. Най-популярният растителен заместител на месото е соята, от която се прави и т.н. „соево месо“. Бобовите растения също са подходящи за целта, тъй като са богати на протеини и фибри. Пълнозърнестите храни, ядките и семената също заместват месото пълноценно, благодарение на съдържащите се в тях протеини, ненаситени мастни киселини, фибри и ензими. Една добра здравословна диета е тази с високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/meat-good-or-bad#heart-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326156