Военната помощ на Запада за Украйна

танк Леопард

Танк "Леопард 2"

Доставките на изтребители F-16, обещани на Киев от Нидерландия и Дания, илюстрират начина, по който Западът се адаптира към нуждите на Украйна и развитието на ситуацията на бойното поле от руското нахлуване през февруари 2022 г.

Съединените щати са основният доставчик на оръжия за Украйна (на стойност 42,8 милиарда евро), като далеч след тях се нареждат Германия (със 7,5 млрд. евро) и Обединеното кралство (6,6 млрд.), показват най-новите данни (от края на май) на Института за световна икономика в Кил, който води статистика на обещаните и доставените оръжия на Украйна от началото на руското нахлуване досега.

Балтийските държави (Литва, Латвия, Естония) пък са с най-голям принос във военната помощ, съотнесен към брутния им вътрешен продукт.

От леки оръжия до ракети

В началото на конфликта през февруари и март 2022 г., на фона на светкавичното настъпление на Русия, украинците получават спешно над 40 000 единици леки оръжия, 17 000 преносими зенитно-ракетни комплекси, както и екипировка (каски, бронежилетки…)

След като руската армия концентрира усилията си от края на март 2022 г. върху Донбас и южната част на Украйна, през април започват доставки на гаубици, реактивни системи за залпов огън, военни хеликоптери и дронове, способни да нанасят удари в тила на врага.

Въпреки че свива мащаба на военното си настъпление, Москва нанася удари по украинските градове и енергийна инфраструктура. Западните страни започнаха да доставят тогава на Украйна системи за противоракетна отбрана. САЩ изпраща системата си за ракети земя-въздух със среден обсег “Пейтриът”.

Танкове и ракети с голям обсег за излизане от окопите

В края на 2022 г. в Източна Украйна се води окопна война. Киев получава модерни тежки танкове, за каквито от много време настоява.

Вашингтон обявява, че ще изпрати танкове “Ейбрамс” (не се очаква доставката да стане преди есента), Лондон – “Чалънджър 2”, Берлин – “Леопард 2“, с репутация на едни от най-добрите в света. В края на април са доставени 230 западни танка и 1550 бронирани машини според информация на шефа на НАТО Йенс Столтенберг. Дотогава украинците разполагат само с танкове съветско производство.

Лондон обещава в края на май ракети “Сторм Шадоу”, способни да поразяват цели на разстояние 250 км.

Вашингтон, от своя страна, обявява през юли доставката за украинската армия на касетъчни боеприпаси. Тези оръжия са много спорни, тъй като снарядите, които разпръскват, могат да причинят много жертви сред цивилното население.

Скоро изтребители F-16

На 19 август Вашингтон, дълго време непреклонен по въпроса, разреши на други страни да доставят американски изтребители F-16. Това е “исторически” обрат за Киев, който обеща да не ги използва за атаки на територията на Русия.

В неделя Нидерландия и Дания поеха официално ангажимент да доставят общо 61 самолета, щом украинските пилоти преминат обучение. Обучението ще бъде извършено от коалиция от 11 страни. Длъжностни лица изразиха надежди, че летците ще бъдат готови до началото на 2024 г.

Източник: БТА